chrome firefox opera safari iexplorer

Велика сімка відмовляється брати участь у саміті з Росією

03 березня 2014 о 10:11

Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Великобританія, США і ЄС зупиняють підготовку до саміту Великої вісімки в Сочі.

Про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті Білого дому.

«Ми відзначаємо, що дії Росії в Україні (...) порушують принципи і цінності, на яких засновані G-7 та G-8. Таким чином, ми вирішили призупинити на участь у заходах, пов'язаних з підготовкою запланованого саміту G-8 в Сочі в червні до тих пір, поки ситуація не повернеться до того стану, коли G-8 може вести змістовне обговорення», — заявили члени Великої сімки.

Дії Росії в заяві названі «явним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України», що порушує зобов'язання Росії, взяті нею згідно зі Статутом ООН, та її базовою угодою 1997 року з Україною.

«Ми закликаємо Росію вирішувати будь-які питання, пов'язані з безпекою і порушенням прав людини, шляхом прямих переговорів, через міжнародне спостереження або посередництво під егідою ООН або Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Ми готові підтримати такі кроки», — йдеться у заяві.

Представники Великої сімки підкресилили, що підтримують збереження суверенітету України. "Ми зобов'язуємося надавати підтримку Україні в її намаганнях відновити єдність, стабільність і політичне та економічне здоров'я країни", — зазначають вони.

Для цього Україні обіцяють підтримку у співробітництві з Міжнародним валютним фондом в рамках обговорення нових програм і здійснення необхідних реформ. «Підтримка МВФ буде мати вирішальне значення для отримання додаткової допомоги від Світового банку та інших міжнародних фінансових установ, ЄС і двосторонніх джерел» , — підкреслили у заяві.

Відзначимо, що, як повідомляє Reuters, міністр фінансів США Джек Лью пообіцяв надати Україні всю необхідну допомогу. «Сполучені Штати готові працювати  у рамках двосторонніх та багатосторонніх програм, щоб забезпечити надання Україні такого обсягу допомоги, який їй необхідний», — зазначив він.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути