chrome firefox opera safari iexplorer

З 10 квітня стартує конкурс на проект меморіалу Небесної сотні

28 березня 2014 о 11:22

З 10 квітня стартує конкурс на проект меморіалу увічнення пам´яті загиблим під час протистоянь в Києві у 2014 році.

Про це, як передає кореспондент «Коментарів», повідомив на брифінгу міністр культури України Євген Ніщук.

За його словами, конкурс буде проходити протягом двох місяців.

«Хтось говорить мало, хтось каже — багато. Але я заявляю відкрито, що зараз існує в деякому роді небезпека в хаотичних пам´ятних знаках, які виникають то тут, то там. Я ні в якому разі не засуджую їх, а говорю виключно з точки зору безпеки — можливо в тому місці цього робити не можна: схил може обсипатися, щось зруйнується або відламається.

Зокрема він зазначив, що зараз біля готелю «Україна» без дозволу КМДА вже починає споруджуватися капличка, а це не дуже добре, тому що невідомо, чи можна її там ставити, насамперед через технічні показники місцевості. Тому, за словами глави Мінкультури, необхідно відповідально підходити до спорудження меморіалу.

Крім того, Ніщук зазначив, що оцінювати проекти будуть не тільки фахівці і відомі митці, а й ті люди, які брали участь у тих трагічних подіях, а також взагалі всі, хто має художній смак і може запропонувати своє бачення пам´ятника.

У самому конкурсі взяти участь зможе будь-який художник, незалежно від ступенів, звань або приналежності до якихось об´єднань чи спілок.

«Пам´ятний знак повинен справляти настільки сильне враження, щоб навіть іноземці змогли зрозуміти трагізм подій 2014 року», — підкреслив міністр.

Також він зазначив, що місце встановлення меморіалу визначать самі художники і громадськість. «У нас багато місць, де відбувалися найтрагічніші події — і Інститутська, і Грушевського, і Майдан, і готель «Україна», Жовтневий палац . Тому немає сенсу обмежувати художників в конкретному місці — ми погодимося на все, що виберуть і затвердять України», — підсумував Нищук.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути