chrome firefox opera safari iexplorer

Здоровий сон — захист від стресу

19 березня 2014 о 12:41

Розлита каву для когось може стати причиною стресу, а для когось-приводом купити нове плаття. Все залежить від мислення і нашого ставлення до ситуації — не дарма ж існує вираз «зробити з мухи слона». Уміння розслаблятися, відпочивати, приділяти час собі і, найголовніше, здоровий сон — наші головні помічники в боротьбі зі стресом. Головною умовою повноцінного сну є психологічна гармонія і відчуття фізичного комфорту, для жінок це особливо важливо в критичні дні.

Найчастіше розслабитися ввечері нам заважають накопичені за день емоції й переживання. Коли ми відпочиваємо вдома, психіка намагається переробити стрес, тому згадуються найбільш значущі для нас моменти дня, ми намагаємося пережити їх заново, пояснити подію і оцінити ситуацію. А наші думки можуть звести денні події до нуля, так і розкрутити їх до рівня катастрофи.

Як розслабитися ввечері, щоб спокійно спати, і на що краще відволіктися? Відповіддю на це непросте питання ділиться психотерапевт Європейської асоціації психотерапії, тренінговий психоаналітик Віталій Юрійович Єлісєєв: «Кожному треба знайти спосіб, який підходить саме йому. Одні читають книги перед сном, інші слухають музику, треті медитують. Але для всіх важливою повинна бути одна річ — це час, витрачений на себе. Чим би ви хотіли зайнятися, ви повинні не шкодувати часу на себе. І провести його потрібно не в поспіху, а в насолоді».

Якщо попереду вас чекає важливий день, ви повинні на нього налаштуватися: ретельно продумайте на завтра гардероб і аксесуари, лягаючи спати, уявіть себе у вбранні, яке надягнете, відчуйте, як ви впевнено в ньому себе почуваєте, продумайте макіяж і все до дрібниць. А тепер уявіть, як ви успішно завершили свої справи і отримуєте нагороду як переможець. Запам'ятайте ці почуття — саме з такими відчуттями ви повинні прокинутися вранці.

І тут дуже важливо не забувати про сон, адже саме він дає можливість відпочити і переробити стрес, тоді як хронічна нестача сну викликає окислювальний стрес, що негативно відбивається на процесах навчання, короткочасної і довготривалої пам'яті. Віталій Юрійович дає кілька порад для спокійного сну:

Використовуйте техніку «позитивної візуалізації»: коли ми згадуємо приємна подія (наприклад, подарунок від коханої людини), наш організм отримує позитивні емоції. Від цього поліпшується загальний стан, тому легше заснути.

Спробуйте провести розслабляючий тренінг: якщо ви не можете викинути з голови неприємні епізоди, сядьте зручно, закрийте очі, зробіть глибокий вдих і видих. Уявіть ситуацію, яку б ви хотіли змінити. Ще раз відчуйте її, докладно згадайте всі ті емоції і почуття, які ви тоді були. Тепер змінюйте цю ситуацію. Надавайте їй інші фарби. Міняйте її в потрібному для вас напрямку. Робіть її позитивною. Допоможіть позитивного результату. Знову глибокий вдих і видих. Очі відкриті. Посміхайтеся. Посміхайтеся собі, відчуйте щиру посмішку всередині.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути