chrome firefox opera safari iexplorer

На захист історичних пам’яток у Києві потрібно провести референдум

18 квітня 2012 о 13:56

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що київська влада повинна проводити місцеві референдуми стосовно захисту історичних пам’яток, наприклад, Андріївського узвозу, а не щодо соціальний гарантій.

Як повідомили у прес-службі віце-спікера, про це М.Томенко заявив сьогодні в ефірі телеканалу «1+1».

«Жодна країна світу не має такого прецеденту, щоби проводився референдум з питання, чи підтримує народ покращення життя для себе, збільшення своїх пенсій чи зарплат», — сказав М.Томенко.

За його словами, референдум треба проводити з принципових питань, які турбують всю громаду і з яких влада мусить отримати згоду громадян. «Треба було провести референдум стосовно того, чи підтримують кияни нинішню реконструкцію Андріївського узвозу, за якою знищується стара забудова, а замість неї будуть будуватися будівлі ХХІ століття. Отакий референдум з захисту історії та архітектури був би правильним», — додав він.

«Сьогодні трагедія полягає в тому, що збереженням, реставрацією, реконструкцією історичних пам’яток займаються всі хто завгодно: чиновники, бізнесмени, священики, дилетанти, а насправді нею мають займатися фахівці, які розуміються на українській культурі, реставрації, музейній справі тощо», — зазначив М.Томенко.

На його думку, в Україні відсутня державна політика зі збереження історичної пам`яті. «Ми не повинні поводити себе як арабські чи американські бізнесмени, які змагаються за те, щоб збудувати новіший, вищий, красивіший хмарочос зі скла і бетону. Ми країна з великою історією і для нас важливіше зберегти пам’ятки Київської Русі, козацької доби чи навіть ХІХ століття», — наголосив він.

М.Томенко вважає, що саме через відсутність послідовної та виваженої державної політики і трапилася історія на Андріївському узвозі. «Саме тому для чиновників та бізнесменів виявилося більш правильним збудувати офісний чи торговий центр, аніж зберегти об’єкти старого Києва», — додав віце-спікер.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути