chrome firefox opera safari iexplorer

Бензин щотижня буде дорожчати на 40-50 копійок, – експерт

10 квітня 2014 о 10:32

Бензин щотижня буде дорожчати на 40-50 копійок, – експерт

Бензин та дизельне пальне можуть подорожчати до 14,50 грн за літр, якщо не стабілізується курс гривні. Це приблизно на щонайменше 40-50 копійок щотижня протягом найближчих двох тижнів. Про це заявив заступник директора науково-технічного центру «Псіхея» Геннадій Рябцев.

«Тим паче, влада підвищила акцизи на бензин та дизельне паливо в розпал посівної кампанії ніби для сприяння економічному зростанню. Це безглузде рішення. Аграрії і так не мають коштів, щоб цього року садити урожай!», – обурився експерт.

За словами Рябцева, трейдери не зацікавлені в завищенні цін на паливо. «Вони працюють не на високій маржі, а на великому обсязі продажів. І якщо продажі скоротяться через низьку платоспроможність населення, це досить сильно по них вдарить», – додав експерт, пише Тиждень.

Через високі фінансові ризики, зазначає Рябцев, нафтотрейдери не дають гарантій продовження постачання палива в Україну.

«80% нафтопродуктів завозиться в Україну і всі трейдери повинні реалізовувати бензин і дизель за гривню, а закуповують його – за долари і євро. Ніхто з постачальників, зокрема білоруських, не надає гарантій постачання саме через високі ризики. І всі ці ризики закладаються в ціну. До речі, якби трейдери закуповували бензин зараз, то за нинішньої вартості долара на міжбанку, бензин вже би коштував 14,50», – зазначає він.

Рябцев також зауважує, що не варто порівнювати паливо, яке виробляють вітчизняні підприємства, котре не відповідає стандартам, з тим, що закуповується за кордоном. Звісно, ціни першого нижчі, ніж другого.

«У цьому плані можна казати про захищеність цін на заправках, на яких реалізують сурогати. Проте за відсутності державного контролю якості не можна сказати, хто який бензин реалізує. Через те в нас велика розбіжність між цінами палива з однаковим октановим числом, на різних заправках. І ця різниця становить близько 3 грн. на літрі», – заявив експерт.

У випадку продовження подорожчання палива, зазначає Рябцев, зменшиться і попит на нього і його якість.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» 27 березня. Він набув чинності 1 квітня.

На 9 квітня долар на міжбанку становить 12,15 грн, а середня вартість бензину марки А-95 на українських АЗС становила 13,80 грн за літр.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути