chrome firefox opera safari iexplorer

Ляпи і промахи російських ЗМІ, які стали хітами інтернету

23 квітня 2014 о 15:01

Німецькі найманці, всюдисущі візитки Дмитра Яроша, фітнес-тренер в ролі активіста «Правого сектора» і мертві люди, які підписали лист на підтримку дій Володимира Путіна в Криму.

За останні кілька місяців " ляпи " і промахи російських ЗМІ стали хітами в соціальних мережах. За їх мотивами створені сотні " мемів " і постів.

INSIDER зробив добірку матеріалів, у яких російські журналісти спотворювали і перекручували факти.

Маніпуляцією найбільше займаються телеканали Lifenews , НТВ і Росія , де веде свою програму одіозний кремлівський пропагандист Дмитро Кисельов.

Фітнес- тренер — терорист

Минулої неділі телеканал Lifenews показав у своєму ефірі сюжет , що розповідає про затриманого ополченцями в Слов'янську вінницького активіста « Правого сектора» , який нібито брав участь у збройному нападі на блокпост .

Того ж дня хлопець засвітився і на телеканалі «Росія», де до всього іншого додали, що під час нападу на блокпост було вбито два його друга. У них нібито знайшли кулемет, вибухівку та візитки Дмитра Яроша, лідера «Правого сектора».

Але вже через кілька годин у терористі впізнали київського фітнес-тренера.

Як повідомили «Подробности», профіль та фото Віталія Ковальчука з сайту спортзалу були відразу видалені, але в кеші і соцмережах залишилися.

Німецький найманець 

Телеканали НТВ і «Росія» показали одного і того самого чоловіка спочатку, як німецького найманця, який готує диверсантів, а потім — як миколаївського прихильника антимайдану, постраждалого від активістів «Правого сектора».

Це єдиний випадок, на викриття якого російські журналісти відреагували. Після низки обвинувальних публікацій вони зняли ще один сюжет на своє виправдання. У ньому чоловіка називають вже лікарем з Німеччини.

Мертві душі

На початку березня на сайті міністерства культури РФ було опубліковано відкритий лист діячів культури на підтримку позиції Володимира Путіна по Україні та Криму. Тоді його підписали 85 осіб, серед яких Баталов, Безруков, Говорухін, Газманов, Лановий, Співаков, Хазанов, Цискарідзе. Пізніше підписів стало близько 500.

Інформацію розтиражували як в російських, так і в українських ЗМІ, але, як виявилося пізніше, у списку були люди, які не давали своєї згоди на підпис або більше того — вже померлі.

ВІДЕО

За інформацією Ленты.Ру, імена художників Айдан і Таїра Салахова і архітектора Юрія Гнедовского в списках були, але зникли. Так само пропала прізвище Цигаль з ініціалами «В.Є.». Художники з такими ініціалами — брати Віктор Юхимович і Володимир Юхимович Цигаль померли в 2005-му і 2013 роках відповідно.

Крім того, «Радіо Свобода» повідомляло, що художник Зураб Церетелі, який значиться в списку досі, ні під яким листом не підписувався.

Гастролерка

«Перший канал» у своєму сюжеті показує біженку, що втекла з Донецька і виступаючу на мітингу в Новочеркаську (РФ). Зі сльозами на очах вона розповідає жахливу історію, яку їй довелося пережити.

У донецькій біженці глядачі впізнали жінку, яка давала коментар «Вістям» у Криму, тільки як одеситка. Крім цього, в мережі з'явилися цілі добірки з усіма «ролями», які встигла виконати жінка за півроку — їх близько десятка.

Звільнений професор

НТВ у черговому сюжеті розповідає про доктора філологічних наук з Харківського університету, який на розпорядження керівництва читати лекції з російської мови і літератури українською відповів відмовою. За цим нібито послідувало негайне звільнення.

На сайті ж ХНУ повідомляють, що викладач був звільнений ще в листопаді 2013 за суміщення посад одночасно в декількох університетах. Крім того, він працював на кафедрі історії зарубіжної літератури і класичної філології, тому ні російську літературу, ні тим більше російську мову не міг викладати за визначенням.

Майдан стояв за гроші

У сюжеті «Вістей» показують фрагменти відео, в якому активісти Майдану нібито скаржаться, що не отримали обіцяних грошей за участь в акціях протесту, які, виходячи із запису, називають спланованими.

ВІДЕО

З повної версії відео можна зрозуміти — суперечка дійсно була серйозною, але стосувалася вона грошей, зібраних з пожертвувань для допомоги пораненим, а самооборонівці говорять про те, що не взяли звідти ні копійки

Любителі архівів

«Перший канал», розповідаючи про продовження облоги активістами будівлі Донецької ОДА, повідомляє, що міліція обіцяє сили не застосовувати, посилаючись на слова начальника Головного управління МВС України в Донецькій області Романа Романова.

http://www.1tv.ru/news/world/257109

Сюжет датований 8 квітня 2014. При цьому «Новости Донбаса» повідомляли, що Романов покинув свою посаду ще 5 березня. Крім того, записи його слів так само були зроблені ще на початку березня. Відео, наведене нижче, опубліковано 4-го числа.

Джерело: iPress.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути