chrome firefox opera safari iexplorer

Росія попросила вибачення за сюжет про Шевченка, а журналіста пообіцяли звільнити

15 березня 2013 о 16:06

Директор філії російської державної телекомпанії Оренбург Лариса Мурашова в прямому ефірі попросила вибачення за сюжетКому співаємо заздоровниці?, в якому Тараса Шевченка порівняли з Гітлером.

«У сюжеті про Шевченків березень було допущено низку некоректних висловлювань про творчість Тараса Григоровича Шевченка», — заявила вона у спеціальному сюжеті, відеозапис якого опублікована на офіційному сайті каналу.

При цьому Мурашова заявила, що «автор не хотів своїм сюжетом зачепити почуття національної гордості українського народу». «Тим не менше, ми шкодуємо з приводу резонансу, який спричинила ця тема, і компанія просить вибачення в усієї української громадськості», — сказала вона, додавши, що «журналісти ДТРК Оренбург з глибокою повагою ставляться до культури українського народу» і "ми сподіваємося відновити справедливість у цьому питанні ".

Журналіста телерадіокомпанії Оренбург, який підготував скандальний сюжет про Тараса Шевченка, буде звільнено, повідомило джерело в дипломатичних колах.

«За нашою інформацією, журналіст, який готував сюжет до ефіру, буде звільнений, а сам матеріал вже знято з сайту телерадіокомпанії», — сказало джерело.

За словами представника у дипколах, поява на ТРК Оренбург сюжету, в якому Шевченко порівнюється з Гітлером, «викликала вкрай негативну реакцію не тільки серед українського суспільства, але й у керівництва Оренбурзької області».

«Українська громадськість зібрала понад 300 підписів мешканців Оренбурга і області на підтримку проведення заходів Шевченківського березня в майбутньому. Заключні заходи місячника „Шевченківський березень“ в цьому році, заплановані на кінець березня, будуть проведені», — наголосили в дипколах.

Як повідомлялося раніше, директор філії російської державної телекомпанії Оренбург Лариса Мурашова в прямому ефірі перепросила за сюжет Кому поем здравицы?, в якому Тараса Шевченка порівняли Гітлером.

Нагадаємо, цього тижня на російському телебаченні в ефірі програми Вести Оренбуржья (телекомпанія Оренбург) з нагоди 199-річчя з дня народження Тараса Шевченка вийшов в ефір сюжет, в якому поета назвали відвертим русофобом, а українську мову «дикою поміссю».

Нагадаємо, цього тижня на російському телебаченні в ефірі програми Вести Оренбуржья (телекомпанія Оренбург) з нагоди 199-річчя з дня народження Тараса Шевченка вийшов в ефір сюжет, в якому поета назвали відвертим русофобом, а українську мову «дикою сумішшю».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути