chrome firefox opera safari iexplorer

На скільки зростуть комунальні тарифи

03 квітня 2014 о 11:04

В Україні незабаром суттєво зростуть тарифи на газ і тепло, повідомив у середу міністр фінансів України Олександр Шлапак.

З 1 квітня уряд планує підвищити ціни на газ для населення наполовину, а подекуди — на 73%. Крім того, з 1 липня зростуть тарифи на тепло: на 25-40%.

Уряд обіцяє українцям пом'якшити цей удар за допомогою програми субсидій і компенсацій.

За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, уряд змушений піднімати ціни на енергоносії, оскільки нинішні тарифи призвели до накопичення величезних боргів НАК «Нафтогаз Україна», який опинився на межі банкрутства.

Хто скільки платитиме?

Ціна на газ зростатиме по-різному для різних категорій споживачів: залежно від того, чи є у будинку центральне опалення і скільки газу використовує сім'я.

Як зростуть тарифи за газ для різних категорій населення

  • Найбільше підвищення торкнеться тих, хто живе без центрального опалення: їм тариф піднімуть на 73%.
  • Ті, хто споживає до 2,5 тис. кубів газу — тобто мешканці звичайних двокімнатних квартир з центральним опаленням — платитимуть за газ на 48% більше.
  • Для тих домогосподарств, яким потрібно до 6 тис. кубів (це трикімнатні квартири і будинки площею до 100 кв. м.), ціни підвищать на  63%.
  • За обсяги понад 6 тис. кубів треба буде платити на 62% більше, ніж зараз.

Найменше піднімуть тарифи мешканцям невеликих квартир.

За словами пана Шлапака, тарифи на газ підвищуватимуться щороку упродовж наступних чотирьох років, причому в один і той самий день — 1 травня.

Тарифи на тепло піднімуть з липня. «Але оскільки 90% населення платить в опалювальний сезон, то платіжки з підвищеними цінами люди одержать лише в листопаді цього року», — розповів пан Шлапак.

Ціни на тепло також зростуть диференційовано: для квартир і будинків із центральним опаленням підвищення становитиме 25%, з індивідуальним опаленням — 40-45%.

Ще більше піднімуться тарифи для мешканців великих приватних будинків: на 50% для будинків площею від 100 до 300 кв. м, і на 62% — для ще більших будівель.

Олександр Шлапак зазначив, що рішення уряду оприлюднять у четвер, а остаточні тарифи встановлять упродовж найближчих двох тижнів.

Субсидії та компенсації

Українців заспокоюють: 4,5 млн громадян не відчують підвищення цін завдяки соціальним програмам уряду.

Як розповіла міністр соцполітики Людмила Денисова, програма субсидій для незаможних діятиме і далі, причому її ще більше розширять: із 809 тисяч родин до майже мільйона.

Ще 3,5 мільйонам домогосподарств — це 20% українських сімей — у повному обсязі компенсуватимуть різницю між старими і підвищеними тарифами.

За словами пані Денисової, під програму компенсацій підпадуть ті сім'ї, чий дохід є меншим від суми сукупного прожиткового мінімуму на кожного члена сім'ї.

Чому зростають ціни?

По-перше, з 1 квітня Росія повернула високі ціни на газ: 385 млрд доларів за тисячу кубометрів.

По-друге, в уряді кажуть, що українські тарифи є меншими ніж навіть у Росії, яка видобуває багато власного газу: 84 долари за тисячу кубометрів порівняно з 128 доларами. Ще вищі ці ціни у інших країнах Європи, заявив прем'єр Арсеній Яценюк під час свого Клацнути виступу у Верховній Раді 28 березня.

"Тому в нас немає іншого виходу, як сказати Україні правду: в сьогоднішніх умовах ми зобов'язані підняти тарифи на енергоносії для того, щоб не збанкрутувала країна"

Арсеній Яценюк

«Ця цінова політика щодо тарифів на енергоносії привела до банкрутства НАК „Нафтогаз України“, привела до неймовірних боргів, які є сьогодні, і фактично до переддефолтного стану в країні», — каже прем'єр.

Заборгованість «Нафтогазу», за підрахунками уряду, зараз складає 33,4 млрд гривень: компанія перебуває на межі банкрутства. Востаннє ціни на газ підвищувалися в 2010 році.

«Тому в нас немає іншого виходу, як сказати Україні правду: в сьогоднішніх умовах ми зобов'язані підняти тарифи на енергоносії для того, щоб не збанкрутувала країна, для того, щоб нарешті відновити енергетичний баланс держави і для того, щоб привести ці ціни і тарифи у відповідність навіть не до економічно обґрунтованого рівня, а хоча б до рівня сусідньої Росії, яка має власні газ і нафту, але продає їх населенню на 40% дорожче, ніж Україна», — заявив Яценюк.

Підняти тарифи для населення вимагає і Міжнародний валютний фонд — це одна з умов надання Україні вкрай необхідного їй зараз кредиту.

 

Джерело: BBC
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути