chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві тарифи на тепло і гарячу воду зростуть на 25-40%, а газ – на 50%

31 березня 2014 о 11:04

В Києві скоро підвищать тарифи. Поки точних цифр немає, Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕ) робить розрахунки. Але, за оцінками експертів, вже зрозуміло: тарифи на тепло і гарячу воду можуть зрости на 25-40%. А газ вже точно подорожчає на 50%.

ЯК БУДЕМО ПЛАТИТИ

З 1 травня ми будемо платити на 50% дорожче за газ – це вже погоджено з МВФ, який обіцяє видати Україні кредит. Підвищення тарифів на блакитне паливо для компаній теплокомуненерго з липня тут же відіб’ється на платіжках киян за тепло і гарячу воду. Наскільки буде відчутний удар – поки не відомо. Оптимістичний прогноз – підвищення складе 25%, песимістичний – 40%.

За словами голови комісії Київради з питань ЖКГ Юрія Бондаря, гаряча вода та опалення повинні подорожчати приблизно на 25%. Тобто, наприклад, за двушку площею 45 кв. м потрібно буде платити на 70-100 грн більше. Ті, хто платить за тепло кожен місяць (будинку без теплового лічильника), відразу побачать нові цифри. А ті, хто лише під час опалювального сезону, зіткнуться з підвищенням тільки восени, правда, воно здасться більш вагомим.

Читайте також. З 1 травня підвищуватимуть тарифи ЖКГ

Інші експерти впевнені, що зростання цін на газ потягне за собою подорожчання тепла та гарячої води на 30-40%. Інше питання, що підвищення може відбутися в два етапи.

«Якщо людина платила за газову конфорку 20 грн, то буде платити 30, а якщо за опалення віддавала 120 грн, тепер заплатить 160. У середньому платіжка подорожчає десь на 100-120 грн. Під шумок будуть підтягувати і інші тарифи. Не за горами зростання цін на електроенергію», – вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Бондар, до речі, це підтверджує. Він каже, що скоро стане питання підвищення тарифів на холодну воду.

«Потрібно міняти труби, бажано на пластикові. Центральні теплові пункти слід замінити на індивідуальні, потрібно вставити вентилі, щоб мати можливість перекрити стояк, поставити прилади обліку енергії на кожну квартиру. Нові тарифи неминуче призведуть до того, що потрібно буде підвищувати середню зарплату робітникам», – зазначає Бондар.

А раніше голова КМДА Володимир Бондаренко говорив, що потрібно підвищувати і квартплату (тариф на обслуговування будинку), приблизно на 10-15%.

Втім, влада запевняє, що для малозабезпечених громадян збережеться субсидія. Згодом, за словами Бондаря, субсидії будуть монетизовані, тобто певна сума буде перераховуватися пільговикам, наприклад, на «картку киянина» і витратити її можна тільки на комуналку.

Джерело: 7days-ua.com
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути