chrome firefox opera safari iexplorer

ТСК назвала прізвища винних у розгоні Євромайдану 30 листопада

24 квітня 2014 о 15:55

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради завершила перевірку фактів розгону акції Євромайдану в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року. Про це заявив голова ТСК Геннадій Москаль, повідомляє ВВС Україна.

Комісія дійшла висновку, що керівником злочинної організації, яка організувала розгін Євромайдану, був колишній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

У дану організацію також входили: заступник міністра внутрішніх справ Ратушняк, начальник Головного управління МВС у Києві Валерій Коряк, заступник начальника ГУ МВС України в м. Києві з громадської безпеки Петро Федчук, начальник управління громадської безпеки ГУ МВС у м. Києві О.Мариненко, заступник начальника Управління з громадської безпеки МВС України в м. Києві С.Кірдасюк, начальник спецпідрозділу Беркут ГУ МВС України в Києві Сергій Кусюк.

ТСК вважає, що є всі підстави для вручення згаданим особам повідомлення про підозру у вчиненні злочину. Напрацьовані комісією матеріали направили в.о. генпрокурора Олег Махніцькому.

Нагадаємо, в ніч на 30 листопада 2013 року спецпідрозділ «Беркут» застосував силу до учасників мирної акції проти призупинення підготовки України до підписання угоди про асоціацію з ЄС.

30 листопада обурені українці почали збиратися на Михайлівській площі. Генеральна прокуратура України 14 грудня 2013 р. повідомила про вручення підозр у перевищенні службових повноважень заступнику голови РНБО Володимира Сівковичу, голові КМДА Олександру Попову, екс-начальнику столичного главку міліції Валерію Коряку та його заступнику Петру Федчуку.

13 грудня Попов дав свідчення про свої дії в ніч на 30 листопада, а наступного дня президент України Віктор Янукович усунув його з посади голови КМДА. Крім того, були відсторонені Сівкович, Коряк і Федчук. 27 січня президент України звільнив Попова з посади голови КМДА.

Кримінальне провадження щодо подій на Майдані було закрито «завдяки» так званому закону про амністію в редакції від 16 січня.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути