chrome firefox opera safari iexplorer

ЄС закликав притягнути до відповідальності винних у силовому розгоні майдану

30 листопада 2013 о 20:46

Євросоюз рішуче засуджує перевищення використання сили 30 листопада для розгону мирної демонстрації в Києві. У зв'язку з цим ЄС закликає українську владу провести розслідування розгону мітингувальників і притягти до відповідальності винних.

Про це йдеться в заяві Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон і Єврокомісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле, текст якого передано агентству «Інтерфакс-Україна» в суботу.

«Європейський Союз рішуче засуджує надмірне застосування сили вчора ввечері з боку міліції для розгону мирних демонстрантів у Києві, які за останні кілька днів сильним і безпрецедентним чином висловили свою підтримку політичній асоціації та економічній інтеграції України з Європейським Союзом», — йдеться в заяві.

Ештон і Фюле нагадали, що учасники саміту Східного партнерства у Вільнюсі схвалили цю підтримку.

«Це необґрунтоване застосування сили суперечить принципам, яким вчора всі учасники Вільнюського саміту, зокрема президент України, підтвердили свою прихильність», — наголошується в документі.

«Ми закликаємо Україну, яка також головує в ОБСЄ і проведе свою міністерську конференцію 5-6 грудня в Києві, повною мірою виконувати свої міжнародні зобов'язання щодо поваги свободи вираження думок і зборів», — наголошується в заяві.

«Ми закликаємо президента й українську владу провести розслідування подій минулої ночі і притягти до відповідальності тих, хто виступив проти основних засад свободи та свободи висловлювань», — зазначили Ештон та Фюле.

Як відомо, 30 листопада, близько 4-ї ранку, «Беркут» силою розігнав Майдан Незалежності від мітингувальників. Було затримано 35 осіб.

За медичною допомогою звернулися 35 осіб. 7 з них госпіталізували.

Серед постраждалих – двоє громадян Польщі.

Міністерство закордонних справ Польщі викликало на розмову до себе в неділю, 1 грудня, посла України для пояснень в справі останніх подій в Києві.

Держдеп США засудив застосування сили до учасників Євромайдану

Сполучені Штати засуджують насильство державної влади над мирними демонстрантами у Києві. Про це йдеться у заяві Державного департаменту США.

«Ми закликаємо керівництво України поважати право свого народу на свободу слова і зібрань. Вони є засадничими для здорової демократії й поважання універсальних цінностей, на яких будується партнерство Сполучених Штатів з Україною», — йдеться у заяві.

«У відповідності до принципів, уособлюваних ОБСЄ, ми закликаємо уряд України створювати позитивну атмосферу для громадянського суспільства і захищати право усіх українців висловлювати свої погляди на майбутнє своєї країни у конструктивний і мирний спосіб у Києві та інших частинах країни», — заявили у Держдепі.

«Насильству і залякуванню не повинно бути місця у сьогоднішній Україні. Ми продовжуємо підтримувати прагнення українського народу до побудови заможної європейської демократії. Європейська інтеграція — найпевніший шлях до економічного зростання та зміцнення української демократії», — сказано у документі.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути