chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорне море увійшов бойовий корабель США

09 квітня 2014 о 12:57

На тлі загострення ситуації на південному сході України в акваторію Чорного моря для підтримки Києва і союзників по НАТО 8 квітня введено есмінець ВМС США «Дональд Кук» (Donald Cook), оснащений системою протиракетної оборони «Іджіс» (Aegis), повідомила британська газета «Телеграф».

Раніше американський телеканал «Сі-Ен-Ен» повідомив, посилаючись на представників Пентагону, що корабель повинен прийти в Чорне море до четверга, 10 квітня. Його присутність, зазначає телеканал, є частиною зусиль Пентагону по демонстрації підтримки східноєвропейських союзників США, стурбованих зосередженням російських військ на кордоні з Україною, інформує Интерфакс.

Як зазначав раніше телеканал «Ен-Бі-Сі», очікується, що есмінець візьме участь у спільних навчаннях з кораблями ВМФ країн-членів НАТО на Чорному морі і відвідає низку портів.

Офіційний представник Пентагону Стів Уоррен минулого тижня підтвердив, що ВМС найближчими днями направлять американський есмінець в Чорне море, «щоб запевнити наших союзників в нашій вірності зобов'язаннями в регіоні». При цьому він наголосив, що це рішення є «прямим наслідком нинішньої ситуації в Україні». Уоррен не відкинув ймовірності проведення навчань з українським ВМФ.

Згідно з повідомленням Інформаційної служби ВМС США, есмінець « Дональд Кук», що базується в іспанському порту Рота на Атлантиці, прибув до Іспанії 11 лютого. Вашингтон вирішив розмістити його на постійній основі в Європі в рамках програми побудови поетапним адаптивної системи ПРО.

Раніше у США заявили про продовження терміну перебування в Чорному морі есмінця «Truxtun» і плани щодо відправки туди додаткових ресурсів, передає Радіо Свобода.

В МЗС Росії наголошували на порушенні з боку США «конвенції Монтре», яка визначає критерії перебування кораблів в Чорноморських протоках. Офіційний представник Пентагону Ейлін Лайнез у відповідь заявила, що ВМС США діють в Чорному морі згідно з міжнародним законодавством.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути