chrome firefox opera safari iexplorer

У Донецьку розпочався перший Український літературний фестиваль

24 квітня 2014 о 14:57

23 квітня, у Всесвітній день книги, на території фонду «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив» стартував перший Український літературний фестиваль.

Протягом трьох днів, до 25 квітня, відомі українські письменники, філософи та журналісти обговорюватимуть зі спільнотою аспекти питання «Мова та насильство» – саме так сформульована тема форуму, пише «День».

Директор «ІЗОЛЯЦІЇ» та ініціатор фестивалю Пако де Блас переконаний, що дослідження символічного насильства зараз набувають особливого значення. «Наскільки ми вразливі до того, що у Москві хтось вживає слово «Новоросія»? Наскільки готові посперечатися з історичним значенням цього слова і поборотися з його наступом сьогодні? Слово «Новоросія» само по собі – заклик до насильства. Для українців настав час відстоювати те, ким вони є», — вважає Пако де Блас.

Куратор фестивалю – один з найвідоміших українських письменників Любко Дереш. Літератор запевняє, що зараз на українців чекає велика робота з переосмислення, здавалося б, давно знайомих речей, серед них – поняття насильства. Любко Дереш підкреслив: «Насильство в Україні було, є і буде. Якщо ми хочемо, щоб насильства було менше, треба зрозуміти його витоки, дати речам нові правильні імена. Для того, щоб відкривати ці нові імена, шукати нові вірні слова, ми запросили науковців та поетів».

Організатори фестивалю зробили акцент на спілкуванні авторів з аудиторією, заплановано десятки дискусій, круглі столи. Перший день літературного фесту присвятили «Анатомії насильства», учасниками бесід стали Мирослав Маринович, Христя Венгринюк, Володимир Єшкілєв, Юрій Винничук, Любко Дереш.

«У всіх мовах однакова кількість насильства, усюди є дієслова, які використовуються для примусу. Ілюзія, що можна обійтися без насильства, і невикористання мови, мовчання – один з чинників запобігання йому. Але насильство, безперечно, має і позитивний сенс, бо оберігає суспільство від хаосу», — поділився Володимир Єшкілєв.

Український літературний фестиваль у Донецьку охоплює різні види мистецтва: передбачена паралельна програма з кінопоказами та концертами, демонстрацією робіт молодих художників. Так, перший день фестивалю завершив концерт сестер Тельнюк «Дорога зі скла», 24 квітня пройде перформанс «Месопотамія» Сергія Жадана у прочитанні актора Миколи Гусейнова.