chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні створено веб-портал з надання безплатної правової допомоги

24 квітня 2014 о 12:53

Днями Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги та Проект USAID «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна» презентували у Києві новий веб-портал, який покликаний зробити юридичні консультації доступними і безплатними для всіх, хто має доступ до мережі iнтернет, повідомляє Україна молода.

Нагадаємо, що Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги (яка складається з 14 громадських організацій та однієї юридичної фірми) послідовно пропагує в нашій державі популярну на Заході культуру pro bono, згідно з якою кожен юрист (навіть найдорожчий) має певну кількість годин надавати правову допомогу безкоштовно.

Але і в нашій країні культура pro bono намагається «йти в ногу» з часом. Якщо раніше потрібно було шукати телефон потрібного юриста на сайті «Правової країни», а потім домовлятися про зустріч, то тепер, після появи спеціалізованого веб-порталу, усе значно простіше. Достатньо лише клікнути «мишкою».

«Український веб-портал — www.pravoonline.org.ua — створює нову та унікальну можливість для доступу громадян до безоплатних правових послуг. Сподіваємось, що він стане потужним інформаційним ресурсом, — зазначає у коментарі «УМ» директор Проекту USAID «Правова країна» Інна Топол. — Портал містить систему онлайн-звернень, за допомогою якої усі бажаючі власноруч можуть дистанційно залишати свої запитання та отримувати кваліфіковані безплатні консультації від професійних експертів-юристів. Ми свідомо намагалися зробити його «легким» для використання, без усіляких «штучок».

І дійсно, зайшовши на вказаний вище сайт, достатньо набрати кілька слів у вікні «Інтелектуальний підбір рішень», які стосуються вашого питання (наприклад, «виплата аліментів», або «отримання спадщини»), і вже за кілька секунд отримати відповідь. Утім, на веб-порталі надається не лише первинна правова допомога (юридичні консультації та інформація), а й вторинна (представництво інтересів громадян у судах та захист від обвинувачення).

За словами керманичів Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Романа Шурдука та Віталія Місяця, портал створювався ще й з метою підвищення рівня правової освіти та правової обізнаності населення, для чого на сайт завантажено спеціальну потужну базу знань, яка містить велику кількість статей iз різних областей права. Матеріали розкривають певні правові процедури, одразу окреслюють проблеми та можливі шляхи їх розв’язання. На порталі також можна знайти й типові необхідні документи (позовні заяви тощо). Не дивно, що у перші дні після запуску сайту його відвідуваність зросла у десятки разів.

«Втілення цього проекту є дуже важливим, адже малозабезпечені часто не можуть знайти собі фахового юриста, — зазначає начальник Управління координації правової освіти та правової роботи Міністерства юстиції Оксана Юхта. — Завдяки цьому веб-порталу безоплатна правова допомога стає ближчою до тих, хто її потребує».

Від себе додамо, що для бажаючих проконсультуватися справа за малим: достатньо мати доступ до всесвітнього «павутиння».

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути