chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вводять пенсійний збір при купівлі валюти

01 квітня 2014 о 13:21

В Україні запроваджується обов'язковий пенсійний збір при операціях із купівлі валюти в готівковій і безготівковій формі за ставкою 0,5% від об'єкту оподаткування.

Про це йдеться в Законі про запобігання фінансовій катастрофі й створення умов для подальшого економічного зростання України, опублікованому в газеті «Голос України» і який набуває чинності сьогодні, 1 квітня. 

Згідно із законом, платниками пенсійного збору відтепер вважаються «юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій і\ або готівковій формі». «Для платників збору (ставка становить – УНІАН) – 0,5% від об'єкту оподаткування», — йдеться в законі. 

Організацію та контроль за сплатою збору забезпечує Національний банк, а комерційні банки до 20 числа кожного місяця зобов'язано подати до органів Пенсійного фонду звіт про нарахування платежів. 

Як повідомляв УНІАН, наприкінці березня Верховна Рада України з другої спроби прийняла підготовлений урядом закон про запобігання фінансовій катастрофі, що передбачає підвищення податкового навантаження на громадян і підприємства, але що одночасно є передумовою отримання нашою країною фінансової допомоги обсягом близько 27 млрд дол. протягом двох років. Крім пенсійного збору, закон зберігає діючі ставки податку на прибуток і ПДВ (18% і 20% відповідно), суттєво збільшує акцизи на пиво та сигарети (25% — 42,5%), вдвічі підвищує платежі за користування надрами й радіочастотами, підвищує акцизи на імпортні автомобілі та пальне — для низькоякісного пального (євро — 2,3) — 128 євро, для високоякісного (євро — 4,5) — 98 євро). Цей же закон обумовлює процедуру відшкодування ПДВ при експорті зернових лише стосовно продукції нового врожаю.

Джерело: УНІАН
Розділи: Некатегоризовано

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути