chrome firefox opera safari iexplorer

10 найкращих національних парків України

29 травня 2014 о 12:30

 

Україна може пишатися своїми національними парками. Вони всі різні, але унікальні. Кожний може пройтися стежками, наприклад, Довбуша на Прикарпатті або здійснити річковий маршрут в Одеській області.ТСН.Туризм склав свій рейтинг національних парків України, які варто побачити і одразу закохатися.

Карпатський національний парк

На величезних гірських просторах розкинувся Карпатський національний парк.

Для туристів приготували унікальні інформативні маршрути. Тут можна пройтися стежкою Олекси Довбуша. Маршрут починається з Яремчі. Ви пройдете поміж скелями і вийдете на хребет Горган Запрутський. Саме тут відкривається мальовничий вид на каньйон Прута та на присілок Ямна.

tsn

Хочете екстремальніших вражень? Ласкаво просимо до Говерли. Похід на найвищу гору України розтягнеться на понад десять кілометрів, але витрачені час і сили того вартують. У Карпатському національному парку прокладено аж 25 туристичних маршрутів на будь-який смак. І не забувайте, що в парку збереглися місцеві традиції, які приваблюють десятки тисяч туристів, які також приїжджають сюди взимку покататися на лижах.

Шацький національний парк

Волинь здавна називають краєм лісів і озер. Саме вони є окрасою національного парку. Загалом на площі майже в 33 тисячі гектарів знаходиться 22 озера. Їх називають «блакитними очима» Волині. Вода у водоймах чиста настільки, що придатна до пиття.

На більшості з цих озер люблять відпочивати туристи. Найбільш популярним є Світязь. Тут знаходиться багато місць для відпочинку, можна половити рибу (судак, вугор і щука).

43

У соснових лісах Шацького національного парку відпочивальники смажать шашлики, розбивають наметові містечка і насолоджуються чистим повітрям.

Національний природний парк «Подільські Товтри»

Унікальне для світу місце. «Подільські Товтри» розтягнулись на велику відстань у Хмельницькій області. Візуально Товтри є мальовничими пагорбами, з яких і починаються Українські Карпати. Тут один за одним здіймаються зелені, покриті деревами мальовничі пагорби. А біля підніжжя пагорбів лежить тиха гладь синіх озер різної форми і розмірів. Всього в парку налічується цілих 160 товтр. Різні за висотою, порослі лісом і лисі, всі товтри мають спільну рису: їхній західний схил крутий, а східний — пологий.

44

Аналогів Подільським Товтрам у світі немає, подібні за геологічними структурами скелясті гряди існують тільки у Великобританії і США.

Національний природний парк «Нижньодністровський»

В Одеській області на території одразу трьох районів розкинувся Національний  природний парк «Нижньодністровський».

Він розташований в межиріччі р.Дністер та р. Турунчук та гирловій частині р.Дністер. Тут справжній рай для любителів природи. Річки, болота, велика кількість риби, тварин – це все Національний  природний парк «Нижньодністровський».

45jpg

Тут розроблено  та затверджено шість екологічних маршрутів, довжиною від 7 до 58 км та одна екологічна стежка. «Дністровська Амазонія» — маршрут річкою  Дністер, руслом Турунчука, мальовничою протокою «Амазонка». Довжина маршруту від Біляївки — до 8 км, від с. Маяки — 20 км. Тривалість проходження маршруту від 3 до 6 годин.

Національний природний парк «Святі гори»

Парк знаходиться в Слов'янському та Краснолиманському районах Донецької області. Головною водною артерією є Сіверський Донець. Природа національного парку та його околиць ще зберегла умови для існування багатьох рідкісних птахів, таких як скопа, тювик, змієїд та інші.

46

У заплаві річки та байрачних дібровах зустрічається горностай — дуже рідкісний для Східної України вид, а у скелях крейдяних гір живе рідкісний для Європи птах — пугач. Справжньою перлиною заповідника є печерні храми з Миколаївською церквою, яка була збудована в XVII ст. на крейдяній скелі. Ця унікальна споруда відтворює в камені традиції дерев'яної народної архітектури і є оригінальним витвором українського барокко.

Національний природний парк «Синевир»

ТСН.Туризм вже згадував про озеро Синевир, коли писав статтю про Закарпаття. Сьогодні це озеро знову в нашому списку. Національний природний парк Синевир – окраса українських Карпат. Тут є все: озера Синевир і Озірце, болотні угіддя Глуханя і Замшатка, гори Стримба і Негровець, водоспади, вічнозелені ліси тощо.

47

Тут активно працюють над збереженням популяції бурого ведмедя. Задля цього був збудований реабілітаційний центр для цих тварин. Вольєр реабілітаційного центру бурих ведмедів розташовано на ділянці лісу 12 га. На території парку є два музеї, які варто відвідати.

Національний природній парк «Голосіївський»

tsn

 tsn

У Києві був створений національний парк «Голосіївський». Тут дослідники знайшли рештки поселень скіфської доби, доби бронзи, ранньозалізного часу, декілька давньоруських поселень та городищ. Однак найвідомішим є Китаївське городище із курганним могильником ІХ-ХІІІ ст. Відтак, тут знаходяться Китаївська пустинь із стародавніми печерами, Голосіївська пустинь, а також Головна астрономічна обсерваторія НАН України.

Цей парк є місцем відпочинку киян і центром паломництва.

Національний природний парк «Гуцульщина»

Цей молодий національний парк розташовується у Косівському районі Івано-Франківської області. Природа в парку мальовнича, адже тут — лісиста частина Покутсько-Буковинських Карпат. На відміну від Шацького національного парку «Гуцульщина» не може похизуватися озерами. Всього нараховується шість невеликих озер. На їхніх берегах ростуть рідкісні рослини, які занесені до Червоної Книги України. Однак тут протікають такі відомі річки Західної України, які оспівані місцевим населенням, як Прут і Черемош.

tsn

 tsn

Однією з прикрас національного парку є збереження національних традицій і культури. Якщо ви подорожуєте автомобілем, то дорогою відкриваються мальовничі пейзажі, які вартують фотографій на пам'ять.

Національний природний парк «Сколівські Бескиди»

Львівська область може пишатися національним парком, який щороку приваблює юрби туристів. На кам'янистих схилах та в ущелинах ростуть величні смереки. Тут водяться олені, дикі кабани, куниці, ведмеді і навіть зубри, яких завезли з Білорусі.

Крім того, парк розташований в околицях традиційних курортних місцевостей — Східниці, Сколе, Славське.

9

Туристам тут запропонують великий вибір турбаз, санаторіїв і приватних садиб.

Гетьманський національний природний парк

Цей парк ознайомлює туристів із природою Лівобережної України, зокрема, Сумщини. Парк створений лише у 2009 році. Тут протікає Ворскла. У долині річки один за одним ідуть 12 заповідних урочищ. Найбільше з них, «Литовський бір», де ростуть дерева, вік яких нараховує понад 300 років.

10

Заплава річки Ворскла збереглася у первісному вигляді завдяки створеним заказникам загальнодержавного значення («Бакирівський», «Климентівський», «Хухрянський») та місцевого значення («Ямний»).

 

 

 

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути