chrome firefox opera safari iexplorer

Три дні 70 науковців говоритимуть про міський простір Львова

28 травня 2014 о 12:10

Упродовж трьох днів, із 29 до 31 травня, у Львові відбуватиметься ХІІ Міжнародна наукова конференція «Львів: місто – суспільство – культура».

Як інформує ZIK з посиланням на прес-службу Львівської міськради, конференція «Львів/Lwow/Lemberg як міські простори: уявлення, досвіди, практики» присвячена міському простору Львова. Це вже дванадцята конференція із серії «Львів: місто – суспільство – культура».

Особливістю конференції стане вихід за рамки академічності: окрім майже 70 науковців з різних країн, до осмислення проблематики доєднаються художники, літератори, митці, арт-куратори, аніматори культури, управлінці, професійне середовище та всі зацікавлені містяни.

Міський простір як образ і середовище, як засіб і атмосфера, прихисток, історичне відображення та модерне натхнення – відкривати різні аспекти просторовості Львова закликають організатори міжнародної конференції та дослідники історії міста. Конференція включатиме панельні дискусії, наукові обговорення, літературні читання просто неба та презентації арт-проектів.

Метою конференції є зібрати дослідників, які в різний спосіб працюють з просторовими аспектами, досліджуючи минуле Львова. Учасники конференції спробують спроблематизувати простір на прикладі одного міста, показати його багаторівневість і багатофакторність, розглянути простір як чинник у формуванні та інтегруванні міста в цілість.

Панельні дискусії стосуватимуться як історичних, так і сучасних аспектів простору Львова: його сталості та метаморфоз, ситуативності, центральності та периферійності, локальності й глобальності, тяглості і перервності, включеності та виключеності. Трьома основними фокусами буде розуміння простору через уявлення, практики та досвід.

Конференція об’єднає низку наукових інституцій та залучить різні академічні простори Львова. До участі запрошені дослідники з різних країн, інституцій та напрямків – всього понад 70 учасників. Відкриття конференції та перша панель відбудуться у Львівській міській раді – просторі міської влади. Панельні дискусії триватимуть на історичному факультеті та в університетській бібліотеці Львівського національного університету ім. Івана Франка, а також у Центрі міської історії. В останній день конференцію гостюватиме компанія «ProSteer Group» (вул. Донецька, 8), яка знаходиться в будинку колишнього сиротинця, де викладала письменниця, літературний критик Дебора Фогель.

Ініціаторами конференції є історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка та Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Багаторічним партнером конференції є Педагогічний університет ім. КНО у Кракові, подію також підтримує Львівська міська рада. Робочими мовами будуть українська, польська та англійська.

Всі заходи конференції – відкриті. Організатори заохочують усіх зацікавлених долучатися до події та оцінити її новий понадакадемічний формат.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути