chrome firefox opera safari iexplorer

Українські історики розвінчають міф, що Крим – «русская земля»

19 травня 2014 о 10:35

Український інститут національної пам’яті розпочинає науково-популяризаційний проект «Наш Крим», в рамках якого історики та дослідники всебічно висвітлюватимуть особливості Кримського півострова: боротьбу за його володіння, етнографічну динаміку, геноцидну політику російського та радянського керівництва для витіснення з півострова корінних народів тощо.

Про це 19 травня передає прес-центр ЦДВР.

Як розповів директор УІНП Володимир В’ятрович, важливим аспектом у протидії агресивній російській пропаганді Український інститут національної пам’яті бачить активну просвітницьку діяльність.

«Військова агресія Росії супроводжується інформаційною війною, настирливим нав’язуванням історичних міфів та стереотипів. Повсякчас чути: «Крым – исконно русская земля». Протидіяти міфам можна лише їх розвінчанням», – вважає В’ятрович. Саме з цією метою інститут започатковує такий проект.

«Крим – унікальний регіон, який в силу історичних та політичних обставин завжди мав власну національну та культурну специфіку, його мешканці були носіями різних національних та релігійних ідентичностей. Протягом 23 років незалежності України на півострові панувало порозуміння та творча співпраця між етнічними спільнотами. Окупація Криму Російською Федерацією зламала цю ситуацію, змінила не лише Україну, але й весь світ, зруйнувавши колективну систему безпеки», – йдеться на сайті УІНП.

Статті та документи проекту «Наш Крим» будуть опубліковані на офіційному сайті Інституту, а також на сайті «Історична правда», у партнерстві з яким започаткований цей проект.

Матеріали охоплюватимуть період з моменту завоювання Криму Російською імперією у 1783 р. і до 2014 р, коли Росія знову окупувала український півострів. Передбачаються такі тематично-хронологічні блоки:

Крим у складі Російської імперії (кінець ХVIII – початок ХХ ст.);
Крим у революційних процесах 1917—1921 рр.;
Міжвоєнний розвиток Криму;
Крим у період Другої світової війни та перше післявоєнне десятиліття;
Крим у складі УРСР;
Крим у незалежній Україні;
Анексія Криму Російською Федерацією.
Окрім науково-просвітницьких студій в рамках проекту планується проведення відкритих публічних заходів. Детальнішу інформацію про заходи можна буде знайти на сайті Інституту.

Джерело: Zik.ua
Розділи: Громадська думка

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути