chrome firefox opera safari iexplorer

Європейський суд може визнати ожиріння інвалідністю

16 червня 2014 о 11:59

Європейський суд розглядає справу з галузі прецедентного права, за результатами якої можна буде зобов'язати роботодавців ставитися до ожиріння як до інвалідності.

Данія звернулася до Європейського суду з проханням винести рішення у справі чоловіка, який заробляв на життя тим, що доглядав за дітьми, і який наполягає, що його звільнили через те, що він занадто товстий.

Карстен Калтофт важить близько 160 кг. Він сказав ВВС, що огрядним став унаслідок шкідливих звичок, але його габарити не створювали жодних проблем на роботі.

Остаточний вердикт суду буде обов'язковим для виконання в усіх країнах ЄС.

Цю справу вважають надзвичайно важливою, адже випадки ожиріння в Європі та інших країнах, включаючи США, стають дедалі частішими. Дослідження, проведене в Англії в 2012 році, показало, що більше половини дорослих страждали на ожиріння або мали надлишкову вагу.

Данські суди попросили суддів Європейського суду в Люксембурзі розтлумачити європейське законодавство у справі пана Калтофта.
“Виконуючи роботу сумлінно”

В інтерв'ю ВВС він спростував повідомлення, що не міг нахилитися достатньо низько, аби зав'язати дітям шнурівки.

Описуючи свою роботу, пан Калтофт сказав: “Я можу сидіти на підлозі та гратися з ними, у мене нема з цим проблем”.

“Я не сприймаю себе інвалідом, – додав він. – Ми сподіваємося, що результат буде такий, що неправильно звільняти людину за те, що вона гладка, якщо він чи вона виконують свою роботу сумлінно”.

Коли його запитали, чи його роботодавець, яким є місцева влада містечка Біллунд, робила хоч щось, аби йому допомогти, Калтофт відповів, що йому оплачували заняття в тренажерній залі протягом трьох місяців.

“Я намагався робити регулярні вправи. Звісно, я не бігаю марафон, але тягати залізо – то це я робив, все було гаразд”, – сказав він.

Пан Калтофт працював на місцеву владу Біллунда протягом 15 років і його звільнили, за словами роботодавця, бо у містечку стало менше дітей. Жодних інших пояснень щодо того, чому саме його обрали для звільнення, він не отримав.
Майбутні зобов'язання

Одрі Вільямс, експерт з дискримінації на робочому місці у юридичній фірмі Eversheds, сказала, що суддям треба буде вирішити, чи “ожиріння саме по собі має стати передумовою для надання особливих прав, чи воно матиме вплив тільки у тому випадку, коли людина через ожиріння має інші вагомі медичні проблеми”.

Якщо суд вирішить, що це інвалідність, тоді у роботодавців можуть з'явитися нові зобов'язання, сказала вона ВВС.

У майбутньому не виключено, що роботодавці будуть змушені створювати окремі автостоянки для людей, що страждають на ожиріння, або переробляти для їхніх потреб меблі, сказала пані Вільямс.

Судді мають вирішити, чи директива ЄС з питань трудової рівності, яка визнає незаконною дискримінацію на підставі інвалідності, включає ожиріння.

Джерело: BBC
Розділи: Здоровий спосіб життя

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути