chrome firefox opera safari iexplorer

Європейський вихід із газової кризи для України та Росії

16 червня 2014 о 12:08

Європейська комісія запропонувала Україні негайно сплатити $1 млрд боргу за російський газ, а Росії — розділити ціну на газ для України на літню та зимову.

Зокрема, як йдеться у оприлюдненій 16 червня заяві Єврокомісії, Київ та Москва можуть розглянути дві ключові пропозиції:

1. Україна негайно має сплатити 1 млрд дол боргу перед Росією. Решту боргових зобов'язнь має бути розбито на 6 платежів, аби всі борги було сплачено до кінця поточного року. Всі поточні постачання мають оплачуватися вчасно.

2. Майбутня ціна має бути розділена на літню та зимову. Зимова ціна має становити 385 дол за тисячу кубометрів, а літня — 300 дол за тис кубометрів.

У повідомленні Єврокомісії також ідеться про те, що українська сторона вже погодилася із такою пропозицією, але російська — ні. Натомість російська сторона, за інформацією Єврокомісії, наполягає на тому, що Україна має спочатку сплатити 1,9 млрд дол боргу, а ціна на російський газ для України має залишатися на рівні у 385 дол за тис кубометрів.

У Єврокомісії наголошують, що компромісний вихід є все ще можливим, і враховує інтереси усіх сторін.

Джерело: BBC
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути