chrome firefox opera safari iexplorer

Обличчя українського кіно

24 липня 2014 о 15:35

Журнал Forbes вирішив продовжити серію рейтингів діячів культури. Після того, як видання назвало 24-х фінансово найуспішніших українських художників, воно вирішило скласти топ-десятку представників кінорежисури.

Це набуває особливої актуальності на тлі збільшення кількості та якості українського кіно та великого інтересу до нього з боку глядачів.

Тож Forbes відібрав десять експертів і попросив їх назвати десять найбільш значних кінорежисерів України, розставивши їх у порядку значущості.

У число експертів увійшли: Станіслав Бітюцький, головний редактор журналу Cineticle, Сергій Васильєв, співробітник Інституту проблем сучасного мистецтва, Володимир Войтенко, ведучий авторської програми «Аргумент кіно» («1 +1»), Ірина Гордійчук, член ФІПРЕССІ, Ігор Грабович, Олександр Гусєв, оглядач сайту «Українська правда», Дмитро Десятерик, оглядач газети «День», Денис Іванов, директор компанії «Артхаус Трафік», Ярослав Підгора-Гвяздовський, оглядач журналу «ШО», Алік Шпилюк, арт-директор ОМКФ. Одинадцятим експертом виступив сам Forbes. За 1-е місце нараховувалося 10 балів, за друге — 9 і т.д. І от що вийшло.

1. Кіра Муратова, 81 бал, Одеса, 79 років.

Починала працювати ще в 1960-ті, володіє абсолютно унікальною кіномовою. Найвідоміші фільми – «Астенічний синдром», «Короткі зустрічі», «Довгі проводи», «Мелодія для шарманки». Лауреат «Срібного ведмедя» Берлінського кінофестивалю.

2. Мирослав Слабошпицький, 79 балів, Київ, 39 років.

Попри те, що Мирослав Слабошпицький зняв лише один повнометражний фільм «Плем'я», його успіх на численних міжнародних фестивалях є таким великим, що дозволив режисерові відразу посісти друге місце у рейтингу. Нагадаємо лише, що він переміг у Тижні критики Каннського кінофестивалю. До того ж і його короткометражні стрічки не обділені міжнародним успіхом. Так, «Ядерні відходи» мають «Срібного леопарда» у Локарно.

3. Сергій Лозниця, 78 балів, Берлін, 49 років.

Уродженця білоруських Барановичів важко повною мірою назвати українським режисером, проте саме його «Щастя моє» стало першим українським фільмом в основному конкурсі Каннського кінофестивалю. А сенсацією вже цьогорічних  Канн стала документальна картина «Майдан», яка завтра, 24 липня, виходить в український прокат.

4. Володимир Тихий, 54 бали, Київ, 44 роки.

У Володимира Тихого вийшов лише один повнометражний фільм «Золота кофта», яка зараз мандрує фестивалями.

Проте надзвичайно вагомий внесок Тихий зробив як продюсер, адже саме він був куратором альманахів короткометражних фільмів «Мудаки. Арабески» та «Україна, goodbye!».

Також він є ініціатором створення об’єднання «Вавілон'13». Нагадаємо, що фільми цього «кінематографу соціального протесту» можна буде побачити у рамках фестивалю Wizz-Art.

5. Роман Балаян, 35 балів, Київ, 73 роки

Найвідомішим фільмом Балаяна є «Польоти уві сні і наяву» (1982), який надовго означив образ «героя нашого часу». У кінотеатрах цей без сумніву культовий фільм подивилися 6,5 млн глядачів. Зараз режисер відійшов від роботи в кіно і зайнявся викладацькою діяльністю.

6. Олег Сенцов, 34 бали, Москва, слідчий ізолятор Лефортово, 38 років.

Ім’я Олега Сенцова останнім часом є на устах не лише кінокритиків, а, на жаль, й правозахисників та політиків. Режисер мав знімати свій другий фільм «Носоріг», гроші для зйомок якого він виграв на найрізноманітніших пітчінгах. Проте у травні режисер, який брав участь в Автомайдані і займав проукраїнську позицію під час кримської кризи, був затриманий, а фактично викрадений, співробітниками ФСБ, етапований до Москви і звинувачений у підготовці терактів. Наразі єдиним фільмом Сенцова залишається знятий власним коштом «Гамер».

7. Валентин Васянович, 19 балів, Київ, 43 роки.

Валентин Васянович здобув популярність завдяки роботам у документальному кіно. Зокрема на Одеському фестивалі його стрічка «Присмерк» була названа найкращим українським фільмом. Також в активі Васяновича — повнометражні ігрові фільми «Звичайна справа» (2012) та «Креденс» (2013). Був оператором на фільмі Мирослава Слабошпицького «Плем'я».

8. Ігор Подольчак, 18 балів, Львів, 52 роки.

Ігор Подольчак, коли прийшов у кіно, вже був знаним художником. Зняв дві повнометражні стрічки Las Meninas і Delirium, перша з яких об'їздила 27 міжнародних фестивалів. Є яскравим і рідкісним у нас представником арт-хаузу.

9. Михайло Іллєнко, 16 балів, Київ, 67 років.

Дебютував у середині 1970-х. В цей період найвідомішим та найвдалішим його фільмом стала стрічка «Фучжоу». Після тривалої перерви повернувся у кіно із фільмом «ТойХтоПройшовКрізьВогонь». Зараз знімає картину «Толока» за Тарасом Шевченком.

10. Олесь Санін, 15 балів, Київ, 41 рік.

Донедавна Санін був автором лише одного повнометражного фільму «Мамай». Картина стала першим українським фільмом, висунутим для номінування на «Оскар». Зараз на Одеському кінофестивалі відбулася світова прем’єра його картини «Поводир». Фільм отримав приз за найкращу чоловічу роль (Станіслав Боклан) та здобув друге місце у глядацькому голосуванні.

Скоріше за все після виходу фільму у прокат місце Саніна у рейтингу мало би змінитися.

 

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Культурна

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути