chrome firefox opera safari iexplorer

Відреставровану стрічку «Земля» Довженка представлять у Сінгапурі

07 липня 2014 о 12:42

Відреставровану Національним центром Олександра Довженка стрічку «Земля» буде представлено на Міжнародному фестивалі мистецтв в Сінгапурі.

Про це повідомляє «Телекритика» з посиланням на сайт Центру.

Картина класика українського кіно Олександра Довженка демонструватиметься в живому супроводі сінгапурського музиканта Бані Хейкала.

«Земля» — найвідоміший український фільм, визнаний шедевром світового кіномистецтва. Глорифікована в Україні після смерті Довженка, авангардистська стрічка, заборонена через 9 днів після виходу в прокат, породила чи не найбільшу кількість контроверсійних тлумачень. Сповнена ліричного пантеїзму, й водночас утопічної екзальтації, вона продемонструвала всю неоднозначність українського цивілізаційного вибору 1920-х, кульмінацією якого стала драматична колективізація.

Сингапурський міжнародний фестиваль мистецтв (Singapore International Festival of Arts — SIFA) було започатковано 1977 року. 37-мий форум об`єднає тема «Спадщина та розширена класика». Його учасники фокусуються на здобутках 20-го століття — особистих, політичних, соціальних та художніх.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути