chrome firefox opera safari iexplorer

Що Слід Знати Про Мобілізацію?

18 серпня 2014 о 10:22

Чоловіки, які за віком підлягають мобілізації, можуть без проблем виїхати за кордон. Для перетину кордону їм не потрібні жодні специфічні довідки. Однак у Збройних силах України наголошують: конт­роль за тим, щоб вчасно з’явитись у військкомат на відповідальності самих військовозобов’язаних. 

— Ми можемо не пропускати людей, лише якщо є рішення правоохоронних органів: прокуратури, міліції, СБУ. Повістка в армію не є підставою не пропускати людину через державний кордон. Це прекрасно знають люди, які їздять в інші держави, — пояснив «Газеті» керівник прес-служби Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Роман Стахів.

Водночас у Збройних силах України наголошують: їхати можна, але треба не спізнитися, вчасно з’явитися за повісткою. За словами керівника прес-служби Західного оперативного командування Олександра Поронюка, якщо отримав повістку, розписався за неї, але вчасно не прийшов у військкомат — це може стати підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. Однак це не стосується тих, кого підприємство встигло «забронювати» як особ­ливо важливого. 

— «Бронюванням» займаються військові комісаріати та відповідна людина у міській раді, — пояснює Олександр Поронюк. — Це може зробити будь-яке підприємство, яке може довести незамінність конкретного працівника. На жаль, наше законодавство досі великою мірою у площині Радянського Союзу. І лише останні три місяці Верховна Рада ухвалює потрібні й актуальні закони. Щодо броні, то ситуація нагадує давню приказку: поки грім не вдарить, чоловік не перехреститься. Зараз багато підприємств зіштовхнулися з тим, що військовозобов’язаним приходять повістки, й тоді є загроза, що підприємство позбудеться цінного працівника, без якого виробничий процес неможливий. За законодавством, списки таких осіб періодично мали б подавати у військові комісаріати. Але цього ніхто не робив поки не було потреби. 

У ЗСУ також роз’яс­нюють: багатьом війсь­ко­­возобов’язаним доведеться удруге пройти медичну комісію. Якщо раніше когось визнавали не придатним до служби в армії, це зовсім не означає, що нині його не мобілізують. 

— Не треба плутати непридатність до проходження строкової служби й непридатність бути мобілізованим, — пояснює Олександр Поронюк. — Якщо говоримо про військову повинність, то ми брали абсолютно здорових юнаків, щоб служба не погіршила стан його здоров’я. Ідеться, зокрема, про те, що, до прикладу, не призивали юнаків з плоскостопістю. Але це стосувалося мирного часу. Є навіть таке поняття «обмежено придатний у мирний час, придатний у воєнний». Зараз війна, тому триває часткова мобілізація. Крім того, ті, хто підлягає мобілізації, мають підтвердити свій діагноз, якщо їхні хвороби справді не дозволяють їм виконати свій обов’язок. 

Нагадаємо, з 22 липня в Україні триває третя хвиля мобілізації. Мобілізації підлягатимуть люди віком від 25 до 60 років, а з вищого офіцерського складу — до 65 років. Загалом вона триватиме 45 діб. Дві попередні мобілізаційні хвилі були відповідно 17 березня і 6 травня 2014 р. Точну кількість мобілізованих не розголошують, однак, за оцінками експертів, за перші дві хвилі мобілізували близько 50 тисяч осіб.
 
Довідка

У зв’язку із затвердженням Верховною Радою України чергового указу президента «Про часткову мобілізацію», в українців виникає безліч запитань щодо своїх дій у ситуації, що склалася. То як діяти, якщо ви отримали повістку?
Основні положення, які ви повинні знати, отримавши повістку у військкомат:
Повістка ні до чого не зобов’язує, якщо:
* вручено її громадянину не під розписку (наприклад, кинули в поштову скриньку);
* передано через сусідів, батьків і т. д. під їхню розписку;
* оформлено неправильно (наприклад, у ній не зазначено, з якою метою вас викликають до військкомату);
* телефонний дзвінок також не може замінити повістку.

У разі, якщо ви повіст­ку таки отримали й розписалися за неї, то:
1. За неявку у військ­комат за повісткою ухильникові загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн.;
2. За порушення законодавства про мобілізацію передбачено адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн.;
3. За умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка — штраф у розмірі від 17 до 51 грн.;
4. За ухилення від призову за мобілізацією у ст. 336 Кримінального кодексу України прописано відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.
5. Усім, хто перебуває на військовому обліку йодержав повістку з мобілізації заборонено змінювати місце проживання без дозволу посадової особи.

Нагадаємо, що в той час як під часткову мобілізацію підпадають навіть ті що не служили і частково придатні, а 275 професійних військових снайперів відправили в Африку.

Джерело: inlviv.net
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути