chrome firefox opera safari iexplorer

У неділю можна буде спостерігати цікаве явище — «супермісяць»

08 серпня 2014 о 13:00

У неділю 10 серпня на небі можна буде спостерігати цікаве астрономічне явище, яке називають «супермісяцем». Це означає, що повний місяць у ті дні буде виглядати значно більшим, ніж зазвичай, та яскравішим. 

Так сталось, що 2014 рік багатий на цікаві астрономічні явища, зокрема на супермісяці. Цього року їх буде 5 — 3 вже пройшли, ще 2 можна буде побачити 10 серпня та 9 вересня. Що цікаво, 12 липня та 9 вересня Місяць стає повним у той же день, коли входить у перигей. А 10 серпня він стає повним саме у ту годину, коли входить в перигей. 

Супермісяць 10 серпня цікавий також тим, що супутник Землі цього дня буде виглядати найбільшим — на 14% більше, ніж зазвичай, та на 30% яскравішим. 

Таке явище спостерігається у дні, коли Місяць підходить до Землі на найближчу відстань — перебуває у перигеї. Така відстань на 50 тисяч кілометрів ближча, ніж коли це небесне тіло перебуває в апогеї — найвіддаленішій від Землі точці орбіти. 

Наступного року супермісяці можна буде спостерігати навіть ще більше — 6 разів. Такі астрономічні явища відбудуться 20 січня, 18 лютого, 20 березня, 29 серпня, 28 вересня та 27 жовтня.

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути