chrome firefox opera safari iexplorer

У Швейцарії у віці 95 років померла донька останнього гетьмана України Павла Скоропадського

05 серпня 2014 о 11:24

4 серпня у Швейцарії у віці 95 років померла наймолодша донька останнього гетьмана України Павла Скоропадського – Олена Отт-Скоропадська.

Олена Скоропадська народилась в Берліні 5 липня 1919 року. Через сімейні обставини часто змінювала місце проживання, переважно жила у Швейцарї та Німеччині.

Олена Отт-Скоропадська була двічі одружена, першим чоловіком був німець Герд Гіндер, який помер у квітні 1945 року, в 1948 році вийшла заміж вдруге за Людвіга Отта – швейцарського підприємця, директора найбільшого видавництва у Шверйцарії Tagesanzaiger. У подружжя народилось двоє дітей – Олександра та Ірен, нині живуть у Швейцарії.

Разом з Людвігом Оттом у 1991 році вперше відвідала Україну, після цього побувала в Україні ще кілька разів.

У 2004 році в Києві у Музеї гетьманства за участі автора відбулась презентація книжки Олени Отт-Скоропадської «Остання з роду Скоропадських» (Львів, видавництво «Літопис»). Книжка у формі новел розповідає про життя родини Скоропадських періоду 1919—1945 рр. Друге доповнене видання побачило світ у 2013 році.

За життя Олена Отт-Скоропадська була знайома з багатьма відомими українцями, серед них – історик і державний діяч Дмитро Дорошенко, соціолог і політик Вячеслав Липинський, історик і політик Микола Томенко та інші.

Так, на своїй сторінці Facebook, Микола Томенко поділився  спогадами: «Так історично склалося, що я зі своїми друзями із фундації Вячеслава Липинського вперше запросив пані Олену до України. Ерудована, вихована і дуже скромна людина, такою вперше побачили її — ми,молоді дослідники героїчних та буремних подій Української держави 1917—1920 років. Потім були конференції на Чернігівщині та Волині, видання книг... Запам’яталася її чітка і впевнена позиція:Олена Скоропадська одразу дала зрозуміти — вона свідок останніх років життя Гетьмана Скоропадського і зробить все, щоб передати всю інформацію, документи тої доби, водночас буд-яка спроба використати її в політичних справах ( як то відродження монархічного руху тощо) не можлива в принципі. Саме такою, красивою і мужньою жінкою, вона залишиться в моїх спогадах назавжди. ВІЧНА ПАМЯТЬ!»

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути