chrome firefox opera safari iexplorer

Головні культурні події осені

09 вересня 2014 о 09:06

Нинішня осінь в Україні особливо багата на якісні культурні події: ГогольFest, «Джаз Коктебель», Форум видавців у Львові, Балет The Great Gatsby, Фестиваль молодої режисури, Тиждень актуальної п'єси і багато іншого.

Vogue.ua розповідає про те, що не можна пропустити цієї осені.

ГогольFest, 11-21 вересня

У нашій країні ГогольFest з'явився сім років тому, і сьогодні це одна з головних культурних цінностей сучасної України. При виключній для України масштабності — а фестиваль одночасно охоплює кіно, театр, літературу, музику, візуальне мистецтво, хореографію і навіть архітектуру — ГогольFest зберігає якість змісту.

Цього року головний арт-фестиваль країни кардинально змінив концепцію: організатори запустили резиденцію, яка протягом серпня працює на території колишнього заводу на Видубичах, і на 70 відсотків нинішній ГогольFest складатиметься саме з того, що народиться під час резиденції. Будуть на фестивалі і по-справжньому зіркові ко-проекти: так, ГогольFest відкриється масштабним міжнародним перформансом, в якому візьмуть участь французький театр Orkestronika, іспанське кабаре Che y Moche, українське фрік-кабаре Dakh daughters та інші артисти.

«Джаз Коктебель», 11-14 вересня

Один з найпопулярніших музичних фестивалів країни цього року змінив прописку, переїхавши в приморське селище Затока в Одеській області. При цьому на утриманні зміна локації не позначилася: фестиваль, на якому свого часу виступали Горан Брегович, Ніно Катамадзе, The Tiger Lillies, De Phazz і сьогодні залишається якісною подією з правильною атмосферою. Цього року тут працюватимуть три сцени: головна — nu jazz, open stage і special stage.

Як звичайно, музичні рамки фестивалю охоплюють не тільки джазові напрямки: так, цього року на «Джаз Коктебелі» виступлять Brazzavile, Zdob Si Zdub, Даха Браха, Джамала, а також британська група Get the Blessing, знаменитий бенд з Брістоля, що виконує джаз- рок.

Крім вечірніх концертів, на «Джаз-Коктебелі» обіцяють насичену програму і протягом дня: по-перше, заняття йогою, по-друге, фестиваль ARTISHOCK. Це новий проект, що зародився всередині «Джаз-Коктебелю»: невеликий, але сміливий фестиваль сучасного мистецтва, який охопить безліч напрямків — від ленд-арту до літератури і незалежного кіно.

Форум видавців у Львові, з 11 по 14 вересня

Львівський форум видавців — найбільша «книжкова» подія в Україні, одночасно корисна і професіоналам, і читачам. Цього року форум святкує 20-річчя і приємно дивує розмахом і цифрами: 700 заходів, 300 авторів-учасників, 200 видавництв, і все це свято книги — на 55 затишних львівських локаціях.

Серед учасників фестивалю — провідні автори України: Оксана Забужко, Юрій Іздрик, Софія Андрухович, Катерина Бабкіна, Ірена Карпа, а також австрієць Мартін Поллак, Людмила Улицька з Росії, легендарний письменник Володимир Войнович, автор книги «Життя і незвичайні пригоди Івана Чонкіна». Майстер-класи та зустрічі з читачами — відмінна можливість поспілкуватися з улюбленими письменниками в неформальній обстановці.

Цього року на форумі, крім традиційних книжкового ярмарку, лекцій, майстер-класів та читань, увагу привертають проблемні тематичні блоки. Один з найцікавіших — «Жінка у світі, який змінюється»: у його рамках учасники (Ірена Карпа, Софія Андрухович, Наталка Сняданко) обговорять такі теми: фемінізм, жіноча література, роль жінок у революціях.

Фестиваль молодої режисури ім. Л.Курбаса, 25 вересня — 2 жовтня

У фестивалю, створеного два роки тому громадською організацією «Театральна платформа» за підтримки Молодого театру, цілком конкретне завдання: організатори запрошують на фестиваль молодих режисерів, які показують свої роботи і заявляють про себе широкій аудиторії. Перші два фестивалі були продуктивними — вони стали стартапами для кількох початківців режисерів, які отримали запрошення попрацювати в Києві. Звичайні глядачі на фестивалі також отримують важливий ефект: бачать спектаклі про сучасну Україну, створені сміливими постановниками.

Особливість цьогорічного фестивалю — його актуальність: організатори акцентують увагу на тому, що всі вистави, які покажуть, були створені під час революції в Києві або відразу після, і аналізують ситуацію в Україні. Всього покажуть 12 вистав, серед них постановки і тих режисерів, які вже працюють у провідних театрах Києва — Стаса Жиркова, Тамари Трунової. Особливо варто звернути увагу на спектакль «Диплом», який режисер Сашко Брама привезе зі Львова: це документальна постановка про проблеми вищої освіти в Україні. Режисер готував спектакль два роки: разом з волонтерами він опитав студентів, абітурієнтів, викладачів і зібрав 200 відвертих монологів про те, що являє собою система освіти в Україні.

Джазовий тур Олега Скрипки, з 3 жовтня по 10 листопада

Восени Олег Скрипка вирушить у великий тур Україною зі своїм музичним проектом — джаз-кабаре «Забава». Музика, яку виконує колектив, щось середнє між ретро-джаз-кабаре, українською ліричною піснею, французьким шансоном і рок-н-ролом. «Наша мета — створити в Україні відому у світі традицію вечорів джаз-кабаре, де панує атмосфера елегантності", розповідає музикант.

В інтерв'ю vogue.ua Олег Скрипка розповів, що проект виник випадково, коли доля звела його з творчістю Богдана Веселовського, відомого музиканта і композитора зі Львова, майстра «легкої» української музики, під пісні якого свого часу танцювала галицька молодь. «Зовсім випадково до мене потрапив CD з автентичними записами Веселовського 1940-50-рр: це виявився розкішний український диксиленд! Всі ми пам'ятаємо радянський джаз, Утьосова, так от, це не гірше, це навіть благородніше і вишуканіше. Це частина нашої історії, мені захотілося нагадати публіці про неї, і я записав диск „Жоржина“. Я переспівав пісні Веселовського, при цьому намагався не надто модернізувати, переспівав у тій же легкій традиції, в тій же манері подачі вокалу. Це звучить як старовинний джаз, але це зроблено в дуже сучасному вигляді. Це буде справжнє кабаре», — обіцяє Скрипка.

Балет The Great Gatsby, 28 жовтня

До вистави The Great Gatsby увага прикута вже майже рік, і це не випадково: це перший український балетний проект міжнародного рівня, цілком здатний конкурувати зі «зірковими» спектаклями з Європи. В українському The Great Gatsby, натхненному культовим романом Френсіса Фіцджеральда, теж є свої зірки: музику написав Костянтин Меладзе, поставив балет успішний американський хореограф Дуайт Роден, а головну партію Джея Гетсбі станцює Денис Матвієнко, найтитулованіший і знаменитий український танцівник.

The Great Gatsby — проект цікавий, в першу чергу стилістикою хореографії: це не класичний балет, не сучасний танець в чистому вигляді і не бродвейське шоу, а танцювальний ф'южн, мікс багатьох жанрів і стилів. Для України такий ф'южн — справжня рідкість. У продюсера проекту Альони Матвієнко великі амбіції: по-перше, вона хоче, щоб балет вразив глядача, по-друге, вона має намір показати його усьому світу. «Мені хочеться, щоб «Гетсбі» прожив довго, щоб він був однаково затребуваний і у нас, і в Європі, і в США, щоб він органічно виглядав і в Лас-Вегасі в форматі туру — чому ні?", розповіла Альона вона в інтерв'ю українському Vogue.

«Тиждень актуальної п'єси», листопад 2014

Переоцінити важливість «Тижня актуальної п'єси», придуманого чотири роки тому успішним українським драматургом Наталією Ворожбіт та режисером Андрієм Маєм, складно: це фестиваль, завдяки якому в нашій країні з'явилася сучасна українська драма. Так, у 2010 році, оцінюючи п'єси учасників, Наталя Ворожбит познайомилася з роботами юного автора Віри Макової з Буковини — а сьогодні п'єсу Маковей вже репетирують у головному театрі країни, національному театрі ім.Франка.

Фестиваль виконує важливу піар-функцію — завдяки йому у світі дізналися про українську драматургію: так, кілька українських авторів вже встигли поставити в знаменитому театрі Royal Court у Лондоні, а цього року в шорт-листі російської «Любимівки», головного драматургічного фестивалю в СНД , з 20-ти авторів 5 — українці. Цього року ювілейний «Тиждень актуальної п'єси» вперше пройде за підтримки Міністерства культури, а в його рамках, крім читань, які може відвідати будь-хто, пройдуть майстер-класи західних режисерів і драматургів.

Прем'єра опери «Коріолан» Влада Троїцького, осінь 2014

У серпні режисер Влад Троїцький почав репетирувати виставу «Коріолан» за Шекспіром, і ця робота має всі шанси стати однією з головних театральних прем'єр сезону. Нова опера — поширений у світі жанр, в Україні ж в ньому не працює практично ніхто. Троїцький зізнається, що давно думає про необхідність розвивати нову академічну музику і обіцяє: ця опера звучатиме по-справжньому сучасно.

На вибір трагедії Шекспіра, однієї з найжорсткіших в його бібліографії, Троїцького наштовхнув сам час: «Коріолан», написаний на основі біографії римського вождя Марція Коріолана, розповідає про політичні інтриги і бунт народу проти свого лідера. Троїцький зізнається, що більш актуальний і боліснийтекст для театру сьогодні знайти складно: «Там такі інтриги, це просто наша Верховна рада!» Півгодинний тизер спектаклю можна буде побачити на «Гогольфест» 20 вересня.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути