chrome firefox opera safari iexplorer

Нова хвиля мобілізації: Бути чи ні?

19 вересня 2014 о 13:18

Третій етап мобілізації в Україні вже позаду. За неофіційними оцінками, з 22 липня по 9 вересня до війська забрали близько 50 тис. українських військовослужбовців. Однак, попри умовне «перемир’я», в РНБО заявили, що не відкидають можливості проведення через деякий час ще однієї хвилі мобілізації. Пояснюють, що необхідність у цьому може бути зумовлена кількома причинами.

Зокрема, не зважаючи на те, що частина російських військ з території України дійсно виведена, військові експерти відзначають їхнє накопичення на кордонах з Україною. Зокрема – з боку Криму зафіксоване скупчення професійних військ Росії, які стоять у повній бойовій готовності і можуть в будь-який момент завдати удару.

Також військовий експерт Дмитро Тимчук заявив, що в районі донецького аеропорту відзначається скупчення підрозділів регулярної армії РФ, які створюють ешелоновану систему протиповітряної оборони. За однією з версій, сюди можуть перекинути російську бойову авіацію, прикриваючись нібито створенням «ВПС Новоросії».

Тобто, попри оголошене 5 вересня президентом Петром Порошенком перемир’я, бойові дії на сході України не вщухають. Вони відбуваються не настільки інтенсивно, як цього. Але не виключено, що саме зараз проходить серйозне перегрупування російських військ, які готуються до чергового удару по Україні.

Водночас, серед українців ширяться чутки, що четверта хвиля мобілізації, котра торкнеться всіх чоловіків, що можуть тримати зброю в руках – вже не за горами. «Вголос» розпитав у військових експертів, чи дійсно слід готуватися до загальної мобілізації.

Від кого залежить?

«Проведення четвертої хвилі мобілізації залежить від поведінки Росії на Сході України», – переконані практично усі опитані експерти. Зокрема, директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровськийвважає: «Приводом для четвертої хвилі мобілізації може бути загострення ситуації і початок прямої агресії Росії наприклад, з боку Криму».

З цим погоджується і військовий експерт Олексій Арестович. «Причиною нової хвилі мобілізації мають бути різке погіршення військово-політичної ситуації на Сході, наприклад потужне вторгнення Росії, наступ на Донбас. Тоді заднім числом розпочнеться четверта мобілізація. Якщо буде вторгнення через кримський перешийок, чи на Харківщину або ж перехід бойовиків у наступ, то це все одно не повномасштабне вторгнення. Тоді будуть мобілізовувати лише окремі військові спеціальності», – каже експерт.

Водночас він додає, що четверта хвиля мобілізації залежить і від стратегічних планів військового керівництва України. «Але я побоююся, що цих планів у них нема, а якщо і є, то вони поки нікому не відомі», – впевнений Арестович.

Він додає, що сьогодні в Україні треба проводити четвертий етап мобілізації аби «добити самопроголошені республіки терористів».

«Якщо ми збираємося добивати ці самопроголошені республіки ДНР і ЛНР, то мобілізація звісно потрібна. Якщо б я був президентом, то я би проводив четверту хвилю мобілізації. Але наш Президент читає мантру про мирний план», – додає експерт.

Натомість Сунгуровський переконаний, що проводити мобілізацію недоречно, адже мобілізовують, зазвичай, «дітей, які не мають досвіду, а армії насамперед потрібні професіонали».

«Як на мене, то сьогодні не має необхідності проводити четверту хвилю мобілізації. Наразі є лише необхідність у збільшенні кількості військ на окремих напрямках. Для цього необхідно укомплектувати їх особовим складом і зброєю», – каже він.

Кого заберуть

Микола Сунгуровський наголошує, що четверта хвиля мобілізації у жодному випадку не означає, що «до армії будуть брати всіх, хто можуть тримати зброю».

«В принципі четверта хвиля ще не означає що це повна мобілізація. От вже оголошення повної мобілізації дійсно означатиме, що будуть кликати всіх, хто може тримати зброю в руках», – наголошує Сунгуровський.

Також він додає, що під час четвертої хвилі мобілізації мають брати лише професіоналів.

«Наш мобілізаційний резерв дозволяє не залучати до цієї четвертої хвилі дітей, тобто «пацанів», які не служили в армії. Натомість треба, щоб в армію приходили профі – люди, які знають, як воювати, а також добровольці, які готові стати в лави української армії», – каже експерт.

Нагадаємо, перед оголошенням третьої хвилі мобілізації в Україні Президент підписав Указ «Про часткову мобілізацію», який на наступний день був затверджений Верховною Радою. Згідно з цим документом, мобілізація проводилася виключно за необхідними для проведення антитерористичної операції військово-обліковими спеціальностями.

Водночас, відстрочку отримали чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ять і більше дітей віком до 16 років, жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років, а також – люди, зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Тому, найімовірніше, при проведенні четвертої хвилі мобілізації, в Україні знову буде прийнятий відповідний закон, який і визначатиме, які військові спеціальності потрібні на фронті.

Також варто пам’ятати, що незабаром в Україні розпочнеться осінній призов, який недавно було відновлено рішенням РНБО. Однак, у відомстві запевняють, що військовослужбовці, які цієї осені будуть призвані на строкову військову службу, не залучатимуть до бойових завдань в зоні антитерористичної операції.

Джерело: Вголос
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути