chrome firefox opera safari iexplorer

Третя хвиля мобілізації необхідна, щоб посилити оборону та провести ротацію

07 серпня 2014 о 12:01

Ротація буде проводитися тільки у складі підрозділів і після їх відповідної підготовки. Тобто один батальйон повністю виходить, а на його місце прибуває новий.

Два тижні тому в Україні оголошено третю хвилю мобілізації. Чоловіки отримали мобілізаційні картки, дехто вже пройшов медкомісії та призваний на службу. Кого ж першочергово кликатимуть на фронт, хто може уникнути призову та що чекає на тих, хто від нього ухиляється? На ці та інші теми «Відомості» спілкувалися із заступником обласного військового комісара з виховної роботи Володимиром Бондаруком.

— У чому особливість проведення третьої черги часткової мобілізації?

— З метою збереження спроможності Збройних сил України й інших військових формувань із виконання бойових завдань в АТО, нарощування угруповань військ і сил для відбиття можливого вторгнення, а також планового перегрупування особового складу проводиться третя черга часткової мобілізації, — пояснює Володимир Бондарук. — Це дозволить додатково привести у бойовий стан 15 бойових частин і 44 частини бойового забезпечення. Завдяки мобілізованим третьої черги буде також створено систему поповнення некомплекту в особовому складі, посилено ешелон охорони державного кордону та нарощено сили і засоби територіальної оборони, посилено складову з технічного прикриття об’єктів, транспортної інфраструктури та її відновлення. Якщо в першій черзі мобілізації ми доукомплектовували переважно бойові частини, набирали людей, які мають військові спеціальності, — десантників, гранатометників, то зараз найбільший наголос робиться на людей, які б здійснювали ремонт техніки, перевезення вантажів, доставку зброї, охорону складів, баз та інше. Саме для цього нам необхідно сьогодні провести третю чергу часткової мобілізації. Вона триватиме 45 днів.

— Тобто ті, хто зараз служить на Сході, можуть сподіватися на скору ротацію і повернення додому?

— Саме ротація підрозділів у зоні проведення антитерористичної операції є однією із цілей третьої черги часткової мобілізації. Але така ротація буде проводитися тільки у складі підрозділів і після їх відповідної підготовки. Тобто один батальйон повністю виходить, а на його місце прибуває новий. Сьогодні з метою організації фізичної та психологічної реабілітації військовослужбовців командири окремим уже надають відпустки за сімейними обставинами.

— Скількох буде мобілізовано за третю хвилю, адже мобілізаційні картки отримує по кілька десятків чоловіків із одного населеного пункту?

— Це конфіденційна інформація. Але призов військовозобов’язаних буде проводитися в усіх областях України у пропорційних обсягах.

— Мобілізованих одразу відправлять у зону АТО чи попередньо проведуть якісь курси, навчання?

— Громадяни, які призвані під час мобілізації, обов’язково пройдуть бойове злагодження у складі своїх підрозділів, у ланках: відділення, взвод, рота, батальйон, військова частина.

— Яке покарання передбачено тим, хто відмовиться від мобілізації?

— Є стаття Кримінального кодексу, що передбачає від трьох до п’яти років позбавлення волі.

— Хто не підпадає під дію часткової мобілізації?

— Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації категорії військовозобов’язаних, які зазначені у статті 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-ХІІ (зі змінами) «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме:

— заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами й організаціями, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів і виконання мобілізаційних завдань (замовлень);

— визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я (до речі, якщо під час першої черги мобілізації медкомісію проходили тільки методом опитування, то тепер це буде обов’язковий огляд лікарів);

— чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ять і більше дітей віком до 16 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди);

— жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (можуть бути призвані у разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання);

— зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

— народні депутати України.

— Наші військові в зоні АТО постійно відчувають нестачу амуніції, зброї, медпрепаратів. Хто буде забезпечувати цим мобілізованих? Знову волонтери?

— Протягом останніх років через обмеженість фінансування потреб Збройних сил України закупівля засобів індивідуального бронезахисту не здійснювалась і їх запаси не створювались. Однак на сьогодні для потреб ЗСУ щоденно надходить близько 250 бронежилетів, які незалежно від часу доби негайно подаються у райони виконання завдань. Налагоджене вітчизняне виробництво бронежилетів «Корсар 4» й укладені договори щодо їх постачання для потреб Збройних сил України. Завершено процедури закупівлі понад 24,0 тис. комплектів польового обмундирування, 32,38 тис. пар черевиків хромових із високими берцями й інших матеріально-технічних засобів.

— Крім призову військовозобов’язаних, які служитимуть у зоні АТО, йде підготовка загонів територіальної оборони...

— Президентом України прийнято рішення щодо озброєння стрілецькою зброєю військовозобов’язаного населення держави в разі відкритої агресії Російської Федерації. Передбачено для організації системи оборони в кожному районі на базі районного (міського) військового комісаріату сформувати загони оборони. Вони будуть підпорядковуватися військовим комісарам та залучатися до виконання завдань територіальної оборони в межах своїх адміністративних районів. Комплектуватимуться підрозділи за рахунок особового складу запасу, який проживає на відповідній території та перебуває на військовому обліку  у  військових комісаріатах.

Наразі на території області проводиться контрольне оповіщення військовозобов’язаних із метою призначення їх до підрозділів оборони та вручаються мобілізаційні розпорядження. Переодягання особового складу у військову форму не планується, для розпізнавання виготовлять пов’язки білого кольору з надписом чорними літерами «ЗГО», які носитимуться на лівому рукаві. Розміщення та харчування загонів оборони буде здійснюватися шляхом використання місцевої ресурсної бази.

— За останній тиждень на Волині було кілька випадків перекриття траси селянами, які протестують проти мобілізації й вимагають повернення їхніх рідних, які зараз служать на Сході. Чи правда, що до протестів людей підбурюють провокатори?

— Такі факти є. Наразі цим займаються правоохоронні органи, прокуратура та СБУ. Військовий комісар зустрічався з жінками, було створено групу активістів, які їздили на зустріч із міністром оборони. Ми дослухаємося до думок жителів, однак часто вони не хочуть чути жодних наших пояснень, кажуть: нехай краще чоловік сяде в тюрму, ніж піде в армію.

Людмила ШИШКО

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути