chrome firefox opera safari iexplorer

Письменники і видавці протиставляють культуру війні та агресії

11 вересня 2014 о 11:51

 Попри бойові дії на Сході України, економічні негаразди й складний для українців час, у Львові розпочався традиційний Форум видавців. 11 вересня відкривається і книжковий ярмарок. Письменники і видавці заявляють – культура, освіта врятують світ від агресії. Форум видавців цього року – це 960 заходів. 12 вересня презентуватиме книжку і Радіо Свобода.

Український письменник Андрій Курков привіз до Львова великий хліб від литовців. Літератор щойно повернувся з Литви, де розповідав про ситуацію в Україні. Хлібом почастувались письменники, видавці, журналісти. Цей литовський хліб довго зберігається.

«Варто побажати нашій літературі, щоб вона теж ніколи не черствіла і щоб ніколи не черствіла цікавість до української книжки і не тільки, у Львові і по всій Україні», – зауважив Андрій Курков.

Захід розуміє Україну менше, аніж мав би

Нині світ спостерігає за тим, що відбувається в Україні. І письменник Андрій Курков вважає своєю місією розповідати світові правду. Цю правду про Україну хоче дізнатись від українських друзів австрійський письменник Мартін Поллак. Відтак на Форумі аж ніяк не оминуть обговорення подій в Україні.

«Одна з причин моральної кризи на Заході, що ми розуміємо Україну менше, аніж мали б. Цей Форум дуже важливий, бо тут ми отримаємо потрібну інформацію. Для мене, австрійського письменника, важливо показувати, що культура важливіша війни», – каже Мартін Поллак.

Російських видавців немає

За чотири дні проведення Форуму на літературних зустрічах, книжковому ярмарку побувають тисячі людей різного віку. Очікують, що цьогоріч його відвідає близько 50 тисяч осіб і кожен винесе щось корисне для себе. Тому Форум є таким важливим для Львова і відбувається вже двадцять перший раз. Однак вперше без участі російських видавців. Адже це було вимогою групи львівських активістів «Бойкот російських товарів». Але приїхали кілька російських письменників, серед них Людмила Уліцкая. Письменниця розповіла Радіо Свобода, що боялась перетинати російсько-український кордон.

«Я хвилювалась, що можу не перетнути кордон, але все було дуже добре. Ми ніколи не очікували такої ситуації між Росією і Україною. Є багато для мене неприємних моментів, коли з’ясувалось, що російських видавців не запросили, мені це видалось неправильно. Бо є комерційні видавництва, які видають усяке різне, але є дуже достойні видавці, яким було неприємно, коли вони збирались їхати, а їх не хочуть бачити. Це слід виправити. Бо у Росії багато людей, особливо у культурній сфері, для яких сьогоднішня ситуація дуже болюча і страждальна. Ми дуже засмучені, що політики намагаються підпорядкувати собі культуру. Але культура завжди вища», – наголосила Людмила Уліцкая.

До Львова російська письменниця приїхала сказати, що культурний простір вищий політичного, і його слід зберегти. Бо, в іншому випадку, втратять і росіяни і українці. Але Людмила Уліцкая вірить, що культура і освіта – рушійні сили, які можуть врятувати світ від хаосу війни та агресії.
Загалом у Форумі видавців беруть участь майже 200 видавництв, понад 300 письменників з 23 країн світу. Програма книжкового Форуму різноманітна попри фінансові труднощі.

«Фінансова ситуація дуже погана, ми повинні знайти додаткові джерела. Ми не роздаємо запрошень, їх мізер, просимо людей купувати квитки, які по 10 гривень, тим підтримають наш Форум», – каже президент Форуму видавців Олександра Коваль.

У рамках Форуму видавців відбудеться фестиваль дитячого читання, проходить фестиваль «Молода республіка поетів», бібліотечний форум, міжнародний літературний фестиваль, також волонтери збирають книжки для жителів Сходу.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути