chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні світова спільнота відзначає День солідарності журналістів

08 вересня 2014 о 11:42

Міжнародний день солідарності журналістів (англ. International Day of Journalists Solidarity) – інтернаціональний День солідарності журналістів, кореспондентів і репортерів, який відзначається по всій планеті щорічно, 8 вересня, передає УНН.

Це свято заснували в 1958 році в Бухаресті на четвертому конгресі Міжнародної організації журналістів – найстарішого і найбільшого інтернаціонального журналістського об’єднання в світі. Цього дня журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

Дата проведення цього свята була вибрана невипадково. Саме в цей день, в 1943 році у Берліні фашистами був страчений чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії Юліус Фучик, який навіть у катівнях не залишив професію і встиг написати книгу «Репортаж з петлею на шиї» (чеш. Reportáž psaná na oprátce), за яку був посмертно, в 1950 році, удостоєний Міжнародної премії Миру, а саму книгу переклали на 70 мов світу.

Традиційно в День солідарності журналістів, по всій планеті проходять збори та конференції, на які приїжджають журналісти з різних країн світу. На цих професійних з’їздах представники четвертої влади діляться своїм журналістським досвідом і відзначають найбільш гідних в своєму середовищі.

Так, Пулітцерівська премія – одна з найбільш престижних нагород США в галузі літератури, журналістики, музики і театру – майже завжди вручається 8 вересня, в Міжнародний день солідарності журналістів

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути