chrome firefox opera safari iexplorer

Світова академічна спільнота висловила підтримку українцям

04 січня 2014 о 17:28

Представники світової академічної спільноти підписали звернення з підтримкою українців, що на Майдані відстоюють свої права.

Текст звернення опублікуваний на сайті британського видання The Gurdian, повідомляє Українська правда.

Далі наводимо неофіційний переклад заяви.

«У ці дні світ уважно стежить за Україною. Деякі з останніх подій, насамперед періодичні спроби уряду застосувати насильства щодо мирних демонстрантів, викликають серйозну тривогу.
Нас, представників міжнародної академічної спільноти, особливо турбує той факт, що насильство нерідко спрямоване на молодь, дуже часто на журналістів, студентів та молодих викладачів.

Така поведінка українського уряду є руйнівною як для самої влади, так і для майбутнього країни, яку вона представляє.

На відміну від уряду, українське суспільство відображається чудову громадянську зрілість.
Його рішучість тримати свій протест в сфері законності і його незмінну відмову від насильства є зразком для захисту цивільних прав. Сьогодні український Майдан представляє Європу в найкращому вигляді – у такому, який багато мислителів минулого і сьогодення визначали фундаментальними європейськими цінностями.

Ми закликаємо наші уряди і міжнародні організації підтримати українців у їхніх зусиллях, щоб покласти кінець корумпованому і жорстокому режиму та геополітичній уразливості їхньої країни.
Україна потребує плану подібного до європейського плану Маршалла, який забезпечить її перетворення на повністю демократичну країну і гарантуватиме суспільству громадянські права.
У розробці нової політики щодо України ми пропонуємо розрізняти український уряд і українське суспільство. Водночас до першого слід ставитися з максимальною критикою, а друге заслуговує максимальної підтримки.

Дозвольте нам допомогти українцям побудувати нову Україну — і тоді вони, безумовно, допоможуть нам побудувати нову Європу і більш справедливий світ».

Під заявою підписалося більше 80 представники світової академічної спільноти.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути