chrome firefox opera safari iexplorer

ВР висловила недовіру Нацраді з питань телерадіомовлення

28 лютого 2014 о 12:51

28 лютого Верховна Рада висловила недовіру Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. За проект постанови № 4209-Д «Про висловлення недовіри Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду звіту за 2013 рік» проголосували 242 народні депутати, при цьому фракція Комуністичної партії не дала жодного голоса.

Про це повідомляє Телекритика. 

Рішення вдалося ухвалити з другої спроби, оскільки спершу за проект постанови проголосував лише 221 народний депутат. Народний депутат Андрій Пишний після такого голосування закликав головуючого закрити буфет, щоб народні депутати повернулися до сесійної зали.

Доповідаючи питання звіту Нацради, народний депутат Микола Княжицький розкритикував діяльність регулятора, зокрема, у сфері цифрового телебачення, звинувативши Нацраду у створенні цифрового монополіста — компанії «Зеонбуд». Він заявив з посиланням на слова голови Нацради, що регулятор працював за дзвінками спершу Сергія Льовочкіна, а потім Юрія Чмиря і не був незалежним органом. За часів діяльності цього складу Нацради, зі слів пана Княжицького, зникло або зараз можуть зникнути близько 150 місцевих і регіональних компаній.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко подякував колишньому голові Нацради Володимиру Манжосову, який з розумінням підійшов до питання і написав заяву про звільнення за власним бажанням. Також заяви написали ще двоє членів Нацради — Микола Фартушний і Лариса Мудрак. Ще четверо членів Нацради (Ірина Опілат, Євген Баранов, Вікторія Георгієвська, Любов Бакаленко) написали, зі слів пана Томенка, заяви з «екзотичним» змістом — вони попросили дати їм відпустку на місяць.

Голова Комітету повідомив, що в разі висловлення недовіри Нацраді також і виконувачем обов'язків Президента України, весь склад Нацради піде у відставку. Комітет із завтрашнього дня оголошуватиме конкурс на посади членів Нацради за парламентською квотою.

Народний депутат Ігор Мірошниченко заявив, що Нацрада не забезпечувала конституційного права українців на об'єктивну інформацію, зокрема з державного телебачення і радіо. Подібної думки дотримується і народний депутат Андрій Шевченко, який заявив про те, що завдяки Нацраді в країні процвітала цензура і поклав на регулятора частину провини в тій трагедії, яка відбулася в країні.

Народний депутат Ірина Геращенко висловила прохання до Генпрокурора перевірити на предмет корупційності діяльність цього складу Нацради. Вона також висловилася за те, щоб президентська четвірка була призначена після виборів Президента України — такої думки дотримується і Микола Томенко.

Усі депутати висловилися за те, щоб до Нацради обирали нових членів за фаховим принципом, а не за причетністю до партій чи медійних груп.

Нагадаємо, що 27 лютого Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував Верховній Раді не схвалювати звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2013 рік і висловити недовіру Національній раді. За це рішення проголосували одноголосно всі шестеро присутніх на засіданні членів комітету: Микола Томенко, Микола Баграєв, Рустам Раупов, Олена Кондратюк, Микола Княжицький та Ігор Мірошниченко.

 

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути