chrome firefox opera safari iexplorer

Тристоронній годинник Тернополя внесли до «Спадщини світового годинникарства»

02 вересня 2014 о 16:23

Унікальний тристоронній годинник Тернополя потрапив до «Спадщини світового годинникарства». До цього переліку французи вносять найоригінальніші витвори годинникового мистецтва.

Про це повідомили IA ZIK у прес-службі Тернопільської міської ради.

«З моїх 60-ти виготовлених годинників у цей реєстр включено лише три. Причому львівський годинник потрапив до списку після п’яти років експлуатації, адже він єдиний у світі працює у мороз і згортає стрілками сніг. А тернопільський годинник уже включено. Хоча роботи щодо його встановлення ще тривають», – розповів майстер Олексій Бурнаєв, який працював над виготовленням часоміра.

Унікальний тристоронній годинник у вересні розмістять у Тернополі на бульварі Тараса Шевченка. Усі роботи, наголошують у міській раді, будуть виконані без витрачання бюджетних коштів.

Тристоронній годинник прикрашав Тернопіль ще за часів Австро-Угорщини та Польщі. Він був встановлений на сучасному бульварі Шевченка – навпроти нинішніх вулиць Сагайдачного та Кульчицької. Це було головне місце зустрічей і побачень у місті.

zik.ua

 zik.ua

Під час воєнних дій навесні 1944 року годинник знищили. Відновлений часомір – унікальний, адже він буде другим у світі тристороннім.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути