chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові видадуть першу книгу коміксів за повістю Івана Франка

12 вересня 2014 о 10:27

У львівській кав'ярні- галереї «Штука» показали оригінали ілюстрацій до книги коміксів за повістю Івана Франка «Герой поневолі». Два томи книги видадуть у жовтні у видавництві «Леополь».

Художник і співавтор концепції – Міхай Тимошенко, адаптація тексту і співавтор концепції – Кирило Горішний, повідомляє Gazeta.ua.

«Кілька років тому взяв у руки книгу Івана Франка радянського видавництва і зрозумів, що читати це у такому форматі не хочеться. У Франції дуже популярні комікси на основі творів класиків, Віктора Гюго, наприклад. В Україні чомусь вважають, що комікси — це книжечки з малюнками для дітей про супергероїв. Події поеми дуже перегукуються із сучасними. Яскраві діалоги легко було форматувати у комікси. Художник Міхай Тимошенко дуже гарно зобразив персонажів і тогочасний Львів. Ми кожного разу консультувалися із істориками, мовознавцями, аби все виглядало правдоподібно», — каже фотограф, видавець Кирило Горішний. Він співпрацює з міжнародною пресою та виставляє свої фотографії у галереях і музеях світу.

У повісті Івана Франка «Герой поневолі» йдеться дрібного чиновника Степана Калиновича, який півжиття працював канцеляристом при Львівській державній бухгалтерії. У 1848 році він несподівано потрапив у вир революції «Весна народів», яка проходила на Галичині та у Європі. Іван Франко у своєму творі приділяє увагу боротьбі за свободи громадян, національно-культурній свідомості людини. Підкреслює героїзм та солідарність в час революції — риси людського характеру, актуальні та цінні незалежно від епохи.

Створення проекту «Герой поневолі» — результат глибокого документального дослідження. Вперше в Україні українська література адаптується у вигляді графічного роману, де сценарій і малюнки співіснують для передачі сюжету.

Двотомна книга коміксів «Герой поневолі», яку видадуть у жовтні, коштуватиме 100 гривень.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути