chrome firefox opera safari iexplorer

Трохи про український символ, шипшину і журавлину

01 жовтня 2014 о 12:18

Ми все знаємо про калину — і про її глибокий символізм, і про силу, якої вона додає, і про чудові почуття, які пробуджує, і про чудодійні властивості зцілення, і про розмаїття смаків, яке вона дивним чином може створювати.

Старші люди розповідають, що в давнину калину сушили, перетирали і готували з неї каву — з приємною гірчинкою, терпку, запашну і дуже корисну.

Наші бабусі готували желе з калини — смачне настільки, що хочеться вигукнути відоме: «І нехай весь світ зачекає!». Калину і цукор беріть порівну, на кiлограм калини ще знадобиться 2 склянки води. Переберіть калину, помийте її і бланшуйте в окропі 5 хвилин (так зникне гірчинка і розім’якне шкірочка). А після цього злийте воду, ягоди залийте теплою водою і варіть, щоб вони остаточно розм’якли (хвилин 20 на маленькому вогні). Потім воду злийте, а калину протріть крізь сито. Додайте цукор, розмішайте і варіть на повільному вогні ще півгодини. Розлийте в невеличкі баночки і зберігайте в прохолодному місці.

А як тільки відчуватимете в собі депресивні настрої — відкрийте яскраве желе, змастіть ним шматочок житнього хрумкого хліба, заваріть собі духмяний чай iз трав і починайте стежити за тим, як усе негайно стає на свої місця.

Для повноти «калинових насолод» мусите мати в своїй комірчині й кілька баночок мармеладу з калини і яблук. Перший етап приготування й обробки калини — як у попередньому рецепті: перебрати, бланшувати, проварити на малому вогні, воду злити і протерти калину через сито. Далі — додаткові дії. До перетертої калини додайте запечених у духовці кисло-солодких перетертих яблук (в рівних пропорціях), всипте цукор (на кiлограм пюре — кiлограм цукру), половину чайної ложки кориці і варіть на малому вогні, поки не загусне (приблизно годину). А насамкінець солодку масу розлийте в неглибокий посуд і сушіть в слабо розігрітій (до 70 градусів) духовці ще 40 хвилин. Готовий мармелад поріжте на шматочки і присипте цукровою пудрою або цукром.

Кілька слів про шипшину та журавлину. Про лікувально-дієтичне значення цих ягід зайвий раз говорити немає потреби.

Напої зі свіжих і сушених ягід  захищають організм від інфекцій, зміцнюють імунітет, підвищують еластичність судин, знижують рівень холестерину в крові, поліпшують роботу печінки та ендокринної системи.

Тож починаємо готувати. Варення з шипшини — дуже делікатне. І не тому, що аромат його нагадує запах троянд. А ще й тому, що його не варто переварювати (щоб зберегти максимум вітамінів), а попередньо — не залишити у ягодах насіння. Словом — ювелірна робота. Але дуже смачно і корисно!

Отож помийте кiлограм ягід шипшини в гарячій воді, зніміть iз них «чашечки», розріжте й дуже ретельно вичистіть насіння. Залийте ягоди двома склянками води і варіть 10 хвилин. Протріть крізь сито, додайте кiлограм цукру і знову варіть — цього разу до готовності, але не більше 40 хвилин.

Не забувайте у період осіннього авітамінозу, застудних захворювань та ангіни про журавлину. З неї можна приготувати морси, соки, киселі, квас, чай тощо. Відомий журавлиновий морс готується дуже просто: потрібно мати під рукою лише склянку ягід, півсклянки цукру і півтори склянки води. Закип’ятити воду, додати в неї вичавки з ягід і ще трохи потримати на вогні. Потім перецідити, додати відтиснутий сік і 0,5 склянки цукру, перемішати й остудити.

Отож, із корисних осінніх ягід — вибирайте до смаку і будьте здорові!

15 травня

Інші дати
Микола Країнський
1869 –  український психіатр і психолог. Відомий працями з патології епілепсії. Першим висунув гіпотезу про захисний характер епілептичного припадку, під час якого в організмі руйнуються накопичені отруйні речовини.
Розгорнути
Микола Соловцов (Федоров)
1857 –  театральний діяч, драматичний актор, режисер; фундатор першого стаціонарного театру у Києві (1891 р., тепер Національний академічний театр руської драми імені Лесі Українки).
Розгорнути
Народився Віктор Васнецов
(1848, с. Лоп'ял, Росія - 1926) - російський живописець. Один із авторів розписів у Володимирському соборі в Києві
Розгорнути
Народився Панас Саксаганський (Тобілевич)
(1859, с. Кам»яно-Костувате, Миколаївська область – 1940), український актор, режисер, драматург і педагог школи М.Кропивницького, корифей українського побутового театру.
«Сцена…— мій кумир, театр — священний храм для мене!» (Панас Саксаганський)
Розгорнути
Народився Михайло Булгаков
(1891, м. Київ - 1940) – письменник, драматург і театральний режисер. Автор романів «Біла гвардія», «Майстер і Маргарита», «Собаче серце».
«Ах, які зірки в Україні. От майже сім років живу в Москві, а все ж таки тягне мене на батьківщину. Серце щемить, хочеться іноді болісно в поїзд… і туди. Знову побачити яри, занесені снігом, Дніпро… Немає красивішого міста на світі, ніж Київ». (Михайло Булгаков)
Розгорнути
Народився Павло Скоропадський
(1873, м. Вісбаден, Німеччина - 1945) - український громадський, політичний і військовий діяч, гетьман Української Держави у 1918 році.
Розгорнути
Народився Ілля Мечников
(1845, с.Мечнікове Харківська область - 1916) - український науковець, один з основоположників еволюційної ембріології, порівняльної патології, імунології і мікробіології. Лауреат Нобелівської премії з медицини та фізіології 1908 року «За вивчення імунної системи».
Розгорнути