chrome firefox opera safari iexplorer

Змінити місце голосування можна до 20 жовтня

01 жовтня 2014 о 09:58

26 жовтня 2014 року відбудуться позачергові вибори народних депутатів, на яких зокрема зможуть проголосувати і переселенці з Криму, Донецької та Луганської областей. Закон дозволяє змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. Щоправда, зміни до законодавства, які мали би встановити усталену процедуру голосування внутрішньо переміщених осіб, так і не були ухвалені парламентом. Тож деякі питання залишаються на розсуд відділу ведення Державного реєстру виборців.

Так, громадяни України, які тимчасово переселилися в інші регіони та мають відповідні відмітки у паспорті, потрапляють у списки виборців автоматично. Решта має звернутися у відділ ведення Державного реєстру виборців із відповідною заявою.

«Щоб змінити місце голосування, переселенці або громадяни, які у день волевиявлення перебуватимуть не за виборчою адресою, повинні звернутися до відділу ведення Держреєстру виборців, або за місцем прописки, або за місцем голосування. Подати відповідну заяву, пред’явити паспорт або військовий квиток і додати до цих документів підтверджуючу довідку з місця тимчасового проживання», — розповіла «Голосу України» координатор громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Такою довідкою може слугувати:

  • довідка з вузу,
  • довідка з місця роботи,
  • довідка про відрядження,
  • квиток, у якому зазначено, що у день голосування виборець перебуватиме не за своєю адресою (кримчанам такі довідки подавати не потрібно. Їм достатньо пред’явити паспорт із місцем реєстрації в АРК).

Крім того, внутрішні переселенці мають брати довідку з того місця, де тимчасово проживають (скажімо, у санаторії або будинках, де їх розселили, або в ЖЕКу, якщо вони проживають офіційно). У випадку ж, коли переселенці винаймають квартиру, довідкою може слугувати договір оренди. «Але це вже на розсуд відділу ведення Держреєстру. Якщо ця особа працює, то краще взяти довідку з місця роботи або навчання», — зауважила О. Айвазовська.

Зможуть проголосувати й військові, які під час виборів перебуватимуть у зоні АТО. Для цього вони особисто чи командир частини мають звернутися до відділу ведення Держреєстру виборців за місцем дислокації. Документом у такому разі може слугувати не лише паспорт, а й військовий квиток або посвідчення військовослужбовця. Їх прикріплять до виборчої дільниці. Якщо це військова частина, то на її території може бути створена спеціальна виборча дільниця. Якщо ж ні, то військовослужбовці голосуватимуть на найближчих до місця дислокації виборчих дільницях. А от бійцям добровольчих батальйонів потрібно пройти процедуру тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

У будь-якому разі охочих змінити місце голосування без зміни виборчої адреси просять не зволікати. До відділу ведення Держреєстру виборців вони мають звернутися не пізніше як за п’ять днів до дня голосування, тобто до 20 жовтня включно.

Щоправда, отримають такі виборці не два, а один бюлетень, адже голосуватимуть лише за пропорційну складову — тобто за партії.

Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути