chrome firefox opera safari iexplorer

Хто і коли голосує на виборах ?

05 листопада 2014 о 10:48

Чим старші люди, тим раніше вони приходили на виборчі дільниці 26 жовтня під час виборів до Верховної Ради.

Про це свідчать пост-дані Міжнародного екзит-полу.

Активність різних вікових груп на цих виборах протягом дня суттєво відрізнялась.

Зокрема, виборці старшого віку (50+) були значно активніші у першій половині дня, молодь та люди середнього віку – перед закриттям дільниць.

На 10 ранку старші люди у структурі виборців, які на цей момент проголосували, становили понад 60%, станом на 14 годину – близько 50%, а наприкінці дня – лише 25%.

Люди ж середньої вікової групи (30-49 років) навпаки на голосування приходили активніше у другій половині дня: станом на 10 годину їхня кількість становила лише 29%, а на кінець дня – 50%.

Молодь (18-29 років) теж активізовувалась під кінець голосування: 9% вранці і 25% в останні години голосування.

Якщо говорити про весь день голосування, найактивнішими, як і на виборах 2012 року, були виборці віком 50-59 років (явка понад 65%). Найменш активною була молодь віком 18-24 років (на вибори прийшов лише кожен третій).

Варто зазначити, що молодь на цих виборах більш активно підтримувала такі партії як «Правий сектор» та «Самопоміч». Натомість старших виборців найбільше було у структурі прихильників Компартії та «Опозиційного блоку».

Електорат «Блоку Петра Порошенка» дещо старший за електорат «Народного Фронту», в результаті серед старших виборців першість отримав БПП, серед виборців молодшого і середнього віку – НФ.

Чоловіки більше підтримували «Правий сектор», «Свободу», «Громадянську позицію», «Радикальну партію Олега Ляшка», жінки – «Опозиційний блок», «Заступ», «Народний Фронт», «Батьківщину» і «Сильну Україну».

Селяни найактивніше голосували за «Заступ», партію Ляшка, «Батьківщину» та НФ. Мешканців міст – за «Правий сектор», «Самопоміч», «Громадянську позицію» та «Опозиційний блок».

Організаторами екзит-полу були уряд Канади, Соцгрупа «Рейтинг» (Україна), «Baltic Surveys» / The Gallup Organization (Литва), за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту.

Опитування відбулося на виході з 330 виборчих дільниць у всіх регіонах України, крім Криму. Опитано понад 25 тисяч респондентів.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути