chrome firefox opera safari iexplorer

Лікуємо кашель: яким він буває і як його позбутися

11 листопада 2014 о 12:31

«Тональність» має значення

Прикрий «сезон застуд» докучає нині багатьом. Організм, ослаблений холодною погодою, легко «ловить» хвороботворні мікроби, які часом просто «кишать» у повітрі, і вже незабаром маємо нежить, біль у горлі, кашель. Кашель... Ці докучливі «бухикання» — один із найбільш поширених і найбільш неприємних симптомів застуди.

Чому він виникає, про що свідчить і як упоратися з такою неприємністю, розбиралася Україна молода.

— У гортані, трахеї, бронхах і плеврі (тканині легень) є високочутливі рецептори, які реагують на кожен подразник, який туди потрапляє, — розповідає столичний лікар-терапевт Ольга Шидловська. — Це може бути і крихта, яка «не туди пішла», і мокрота, що зібралася в легенях. Людина кашляє, щоб звільнити дихальні шляхи від чужорідного тіла. Тобто дихальні м’язи рефлекторно скорочуються, «виштовхуючи» повітря з легенів. Завдання кашлю — очистити легені від того, чого там не повинно бути.

Кашель, нагадує лікар, буває різним — залежно від того, що стало причиною нездужання. Якщо вас спіткав грип і висока температура, то докучатиме сухий і частий кашель. При фаригніті (запаленні горла) з’являється відчуття грудки в горлі, яку хочеться викашляти. При кашлюку — болісний, що періодично переривається паузами з дзвінким вдихом, який знову переходять у кашель.

Ларингіт (запалення гортані) супроводжує сухий, болісний, «гавкаючий» кашель, а голос при цьому стає хрипким. При гострому трахеїті (запаленні трахеї) кашель голосний і болісний, з глибоким «трубним» звуком. Натомість при бронхіті кашель не дає болісних відчуттів, проте — він вологий і гучний. Обструктивний бронхіт супроводжує кашель-свист, його напади лавиноподібні, які важко спинити. Хворі на бронхіальну астму скаржаться на важкий, приглушений, задушливий кашель.

Коли йдеться про запалення легенів (пневмонію), то кашляти дуже боляче, при цьому з кожним відкашлюванням виділяється багато мокротиння. А плеврит (запалення тканини легень) проявляє себе болісним і сухим кашлем, що посилюється при глибокому вдиху.

Однак характеристики кашлю змінюються  впродовж перебігу хвороби.

При пневмонії не можна гріти, а при трахеїті — навпаки

Чи можна лікувати кашель самостійно, в домашніх умовах? Загалом, нагадують лікарі, найоптимальніший варіант — усі терапевтичні заходи узгоджувати з фахівцем. Але ж не завжди є можливість потрапити в поліклініку.

— Якщо ви переохолодились, промочили ноги і після цього з’явився кашель — кілька днів можна спробувати самотужки давати з ним раду, — зауважує пані Ольга. — Почати можна з інгаляцій. Якщо кашель сухий — спробуйте лужні інгаляції (з додаванням олій, на відварах трав — мати-й-мачухи, календули, евкаліпта). Можна парити ноги (якщо немає судинних проблем і запальних процесів із гінекології), ставити гірчичники між лопатками, натирати груди лікувальними бальзамами на жировій основі. Але будьте уважні: при підвищеній температурі будь-які зігріваючі процедури робити небезпечно!

Якщо кашель сухий, то до консультації лікаря можна вживати безпечні відхаркувальні засоби — мукалтін, амброксол, екстракт плюща чи подорожника, сиропи солодки та кореня алтея. «Однак препарати, які впливають на відкашлювальний рефлекс, обов’язково має призначити фахівець», — наголошує терапевт.

Коли консультацію лікаря не можна відкладати?

— Зволікати не можна, якщо: кашель не минув упродовж трьох днів, не дає спати вночі, його супроводжують напади задухи, із сухого він перетворився на вологий, — запевняє Ольга Шидловська. — Тим, хто має вроджені вади або набуті захворювання серця, слід пам’ятати, що кашель ускладнює роботу «основного двигуна». Тільки фахівець зможе точно визначити: чим викликаний кашель (вірусом чи бактеріальним ускладненням) і чи достатньо загальної терапії основного захворювання без додаткового лікування кашлю. Помилки тут дуже небезпечні. Наприклад, при пневмонії категорично недопустимі зігріваючі процедури (зловживання ними може навіть призвести до летальних наслідків). А при трахеїті вони навпаки показані — для полегшення стану. Тож найголовніше — встановити правильний діагноз. І обрати правильну тактику боротьби з недугою.

Недолікований кашель незабаром «збунтується»

Якщо кашель триває два тижні і більше, не зменшується і ви не помічаєте покращення стану, необхідно зробити флюорографію легень. З допомогою знімка фахівець швидше з’ясує причину докучливих «бухикань». Якщо ж відхилень немає, а кашель далі триває, слід звернутися до отоларинголога. Він визначить, чи не пов’язаний кашель із проблемами у верхніх дихальних шляхах.

Буває так, що кашель начебто вилікували, а через короткий проміжок часу він знову повертається. Такі рецидиви, на думку лікарів, трапляються з кількох причин: або ви не допили до кінця призначений лікарем курс антибіотиків, перервавши лікування, щойно відчули перші симптоми полегшення; або не приймали в достатній кількості відхаркувальних засобів, відтак у легенях залишилося мокротиння, яке при найменшій інфекції знову збунтувалося запаленням.

Кашель повертається, якщо ви лікували вірусне захворювання з допомогою антибіотиків, або не приймали їх при кашлі бактеріального походження. Докучливі «бухикання» повертаються, якщо, лікуючись самостійно, ви прогавили серйозне захворювання дихальних шляхів, наприклад, бронхіальну астму. Ну і проблема знову нагадає про себе, якщо, маючи кашель, ви не вживали жодних заходів, пустивши ситуацію на самоплин.

Тож будьте розсудливі і обачні.

РЕЦЕПТ

Більше жиру та... інжиру

Плоди інжиру здавна застосовують як засіб від кашлю. Добре допомагає мікстура з молоком. І чим жирніше молоко — тим краще. Жир пом’якшить гортань. Інжир для рецепту підійде як сушений, так і свіжий. Щоправда, сушений легше знайти в будь-яку пору року.

Налийте молоко в емальовану каструлю, нагрійте на повільному вогні. Добре вимиті плоди інжиру покладіть у гаряче молоко (один плід на 1,5 склянки), доведіть до кипіння. Варити 30 хвилин під закритою кришкою. У результаті майже третина молока випарується, тож ви отримаєте одну склянку засобу від кашлю.

Після цього каструлю важливо вкутати: ковдрою чи накрити подушкою. Після повного охолодження перелийте ліки в скляну ємність, щільно закрийте кришкою. Пити за півгодини до їжі: столову ложку для дорослих, чайну — для дітей.

ДО РЕЧІ

Хронічне «кахикання»: що за напасть?

Діагноз «хронічний кашель» встановлюють у випадку, якщо кашель триває понад три місяці. Майте на увазі, що він може бути ознакою досить небезпечних хвороб: хронічного бронхіту, бронхіальної астми, серцевої недостатності, пухлини в легенях і дихальних шляхах, туберкульозу. Тому хворі із хронічним кашлем мають потребу в регулярному і ретельному обстеженні. В деяких випадках, кажуть лікарі, хронічний кашель виникає в нервовохворих людей (без певних хвороб дихальної системи), а також у людей під впливом несприятливих факторів довкілля: пилу, диму, їдких газів. У курців хронічний кашель часто є ознакою тривалого подразнення бронхів тютюновим димом, або одного з ускладнень паління (бронхіту, раку легень).

Хронічний кашель небезпечний також тим, що спричиняє серйозні порушення дихальної системи: емфізему, спонтанний пневмоторакс (зупинку дихання), порушення роботи серця, утворення грижі внутрішніх органів тощо.