chrome firefox opera safari iexplorer

У Запоріжжі створять музей тоталітарної доби для демонтованих пам'ятників

28 листопада 2014 о 12:13

У Запоріжжі та області останнім часом точаться запеклі дискусії довкола пам’ятників керівникам радянської держави та комуністичної партії. Зокрема, йдеться про їх демонтаж.

Адміністрація Василівського історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова» запропонувала створити на території закладу музей тоталітарної доби. Про це повідомляє прес-служба ЗОДА.

На думку фахівців, створення такого музею дозволить уникнути стихійного демонтажу пам’ятників та загострення ситуації навколо них.

Особливо гостро стоїть питання щодо пам’ятника Леніну, встановленого в Запоріжжі у 1964 році.

«У цьому непростому питанні ми повинні керуватися виключно пам’яткоохоронним законодавством. Пам’ятник Леніну є пам’яткою монументального мистецтва місцевого значення, внесеною до Переліку пам’яток історії та культури Запорізької області рішенням виконкому Запорізької обласної ради трудящих депутатів від 10.02.1971 № 55. Відповідно до діючого законодавства об’єкти культурної спадщини охороняються державою», — зазначив Владислав Мороко, голова департаменту культури туризму, національностей та релігій ЗОДА.

Нагадаємо, що 4 жовтня, пам’ятник Леніну в Запоріжжі одягнули у вишиванку. Таким чином ініціатори акції намагалися захистити пам’ятник від повалення.

Натомість пам’ятник у Заводському районі міста Запоріжжя біля прохідної комбінату «Зірка» знесли невідомі.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури