chrome firefox opera safari iexplorer

Як девалювуватиме гривня?

10 листопада 2014 о 12:46

Гривня дешевшатиме стабільно, Нацбанк ввів нове обмеження для пунктів обміну валют.

Гривня, відпущена Нацбанком у «вільне плавання», девальвуватиме поступово – стабільно по кількадесят копійок на день, але недовго – доки міжбанківський курс не «прийде у відповідність» з курсом чорного ринку, вважають експерти. Одночасно із запровадженням так званого рівноважного курсу нацвалюти регулятор ввів обмеження на курс готівкового долара в обмінниках.

Рівноважний курс гривні відтепер буде визначатися на щоденних аукціонах, де Нацбанк має намір продавати учасникам ринку по $5-10 млн. Вчора, 4 листопада, НБУ розіслав банкам лист із детальним описом процедури проведення аукціонів, пише ЛІГАБізнесІнформ.

Брати участь в аукціонах зможуть банки, яким встановлені короткострокові кредитні ліміти НБУ. Згідно з регламентом, фінустанови зможуть подавати заявки за допомогою системи підтвердження угод Національного банку до 10:00 в день проведення аукціону. Уже об 11:00 регулятор має намір публікувати ціну відсікання і середньозважений курс на своїй сторінці в інформаційній системі Thomson-Reuters NBU01. Середньозважений курс гратиме роль індикативного валютного курсу долара США до гривні в цей день.

Разом з публікацією індикативного валютного курсу долара США центробанк буде повідомляти про індикативні курси інших основних валют, операції з якими проводяться на міжбанківському валютному ринку України. Банки зможуть враховувати індикативний курс як орієнтир при здійсненні операцій на міжбанківському ринку.

У Нацбанку сподіваються, що відмова від адміністративного утримування курсу гривні дозволить спільними з банками зусиллями намацати ринково обґрунтований рівень ціни валюти вже найближчими тижнями. І все це – при мінімальній девальвації. Треба думати, ставка робиться на збільшення пропозиції валюти за ринковим курсом, що автоматично буде зміцнювати гривню.

Оцінка ринку не така однозначна. І тут важливо відповісти на кілька принципових питань. По-перше, чи існує механізм запобігання неконтрольованому девальваційному стрибкові? Зрозумілої відповіді не дає ні сам регулятор, ані будь-хто з опитаних банкірів. Член наглядової ради Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник сподівається, що в арсеналі центробанку все ж залишаються інструменти ручного управління, якими, в разі чого, можна утримати гривню від суттєвої девальвації. Втім, зазначають банкіри, навряд чи нацвалюта знеціниться нижче її нинішньої ціни на чорному ринку (близько 14-14,5 грн/дол.). Адже саме чорний ринок адекватно відображає співвідношення попиту і пропозиції валюти.

Не менш важливе питання – наскільки довго триватиме пошук рівноважного курсу? Чи не затягнеться це на місяці? І тут усе залежить від обсягу сформованого на даний момент відкладеного попиту на валюту. Точно оцінити його опитані банкіри не беруться. Але мова йде про сотні мільйонів доларів, каже екс-член ради НБУ Василь Горбаль. При цьому Нацбанк має намір продавати щодня від п’яти до десяти мільйонів доларів. А тому незадоволений попит продовжить тиснути на гривню.

Банкіри практично не сумніваються, що протягом мінімум декількох тижнів після початку роботи нового механізму курсоутворення валютний ринок буде лихоманити. Не виключено, що гривня просяде до 15 і нижче. Проте, впевнений глава правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук, дії НБУ фундаментально правильні. Адже відмова від фіксації курсу гривні буде стимулювати банки й експортерів продавати валюту за ринковим курсом. Збільшення пропозиції валюти, в свою чергу, зміцнить курс гривні.

Зрештою, переконана головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан, регулятору необхідно привести у відповідність міжбанківський курс і курс чорного ринку. Чим раніше це відбудеться, тим меншими будуть втрати золотовалютних резервів, які необхідно максимально економити. Але радикальні методи в нинішній знервованій ситуації занадто ризиковані, оскільки можуть спровокувати паніку. Швидше за все, НБУ дозволить гривні плавно девальвувати, по кілька десятків копійок на день. «За нашими оцінками, в ситуації фактично замороженого конфлікту на сході країни економічно обґрунтований курс гривні становить 14-15 грн/дол. Досягти нижньої межі можна буде протягом одного-двох тижнів. Після цього Нацбанк зможе приступити до подальшого послаблення адміністративного регулювання», – впевнена Бєлан.

Центробанк тим часом ввів обмеження на курс готівкового долара в обмінниках. При визначенні курсів купівлі-продажу готівкового долара банки можуть встановлювати їх з відхиленням до 5% від індикативного валютного курсу. Про це йдеться в презентації нововведень на валютному ринку, розміщеній на сайті Національного банку України, передає «Минфин».

«При встановленні курсів купівлі-продажу іноземних валют в касі уповноважені банки як курсовий орієнтир можуть використовувати значення індикативного валютного курсу за попередній день з відхиленням до 5 відсотків», – ідеться в матеріалах НБУ.

Індикативний курс, як випливає з матеріалів регулятора, є середньозваженим курсом «голландського» валютного аукціону. Він визначається як середнє значення курсів п’яти лотів, за якими регулятор задовольнив заявки банків-учасників під час аукціону після відсікання «спекулятивних» заявок.

Досі для банків не існувало формальних обмежень при встановленні готівкових курсів в обмінниках, проте вони прислухалися до неформальних рекомендацій НБУ. Власне, й оприлюднений у вівторок регулятором документ де-юре має рекомендаційний характер, але в українській практиці такі «рекомендаційні» норми регулятора часто стають обов’язковими для виконання.

Як повідомляв Економіст, експерти припускають, що на чорному ринку долар може дещо подешевшати через страх валютників перед заходами НБУ та зниження платоспроможності клієнтів, а в касах банків та обмінниках «зелений» стане дорожчим, зате з’являтиметься частіше.

Источник: domik.ua

Джерело: domik.ua
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути