chrome firefox opera safari iexplorer

До пенсії не доживає кожен четвертий українець, — соціолог

22 грудня 2014 о 14:20

В Україні до 60 років помирає чверть чоловіків з тисячі. До пенсії не доживає кожен четвертий українець, повідомила Комментариям соціолог Елла Лібанова.

Для дослідження показника експерти вивчали смертність чоловіків у віці від 40 до 60 років, оскільки в цьому віковому періоді підвищена вірогідність померти.

З'ясувалося, що з кожної тисячі українців до пенсії не доживає 241 чоловік. При цьому в Польщі такий показник дорівнює 154, а у Швеції — 54.

Висока смертність, особливо серед чоловіків, є головною демографічною проблемою країни, впевнена експерт. Низькі показники народжуваності українців відійшли на другий план — зараз вони на рівні із середньоєвропейськими.

За словами Лібанової, в новій стратегії демографічного розвитку в 2015 році потрібно акцентувати увагу на формуванні здорового способу життя, раціональне харчування і розвитку дозованої фізичної активності, при цьому зробивши великий наголос на дітей і підлітків.

Як успішний приклад наводять Фінляндію, де для вирішення проблеми високої смертності стали популяризувати здорову їжу в місцях громадського харчування. Крім того, держава доплачувала власникам закладів з великим вибором подібних страв у меню.

Як повідомляв Корреспондент.net, із січня по вересень у Донецькій області померло майже в два рази більше людей, ніж народилося. Чисельність населення регіону зменшилася на 30,4 тисяч осіб.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути