chrome firefox opera safari iexplorer

Олів’є — важка страва і для шлунка, і для гаманця

25 грудня 2014 о 12:54

У столиці вже два тижні працюють ялинкові базари. За найменшу лісову красуню на нелегальних ринках просять півсотні гривень. Мусимо визнати, що пухнасте деревце — один із найдешевших атрибутів свята, якщо зважити на те, в яку суму нині стане господиням новорічний олів’є.

Два десятки домашніх яєць уже зрівнялися з вартістю згаданої вище ялинки — за них доведеться викласти півсотні гривень. За 400-грамову банку добірного зеленого горошку для олів’є в різних супермаркетах правлять від 17 гривень 64 копійок до 19 гривень. А ще ж до салату треба покласти лікарської ковбаски (за ціною від 65 до 120 гривень за кілограм), моркви (її продають і по 2,50, і по 3, і по 4 гривні), картоплі (від 2,50—3 гривень за кілограм), солоних огірків, заправити все це майонезом. 

Важка виходить страва не тільки для шлунка, а й для гаманця!

Як повідомили в ГУ статистики в м. Києві, на споживчому ринку столиці в листопаді 2014 року порівняно з жовтнем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,3 відсотка. Найбільше за місяць подорожчали овочі — на 8,8, олія соняшникова — на 2,7 та макаронні вироби — на 2,4 відсотка.

А от з початку року ціни в столиці стрибнули аж на 21,7 відсотка. Порівняно з груднем 2013-го в листопаді нинішнього року найбільше здорожчали фрукти (переважно за рахунок імпорту, за який продавці розраховуються валютою). Вітамінна продукція в середньому додала в ціні 47,2 відсотка.

На другому місці сумного рейтингу опинилися риба та продукти з неї — такі товари порівняно з груднем минулого року здорожчали на 34,4 відсотка. На цьому тлі вже якось не лякають ціни на м’ясо (з початку року — плюс 26,8 відсотка), молоко (плюс 8,2), а також твердий і м’який сир (11,3). Основа для омлету з початку року додала майже на 20 відсотків.

Найбільше непокоїть тенденція до невпинного зростання ціни на «продукт номер один». Із початку року хліб здорожчав більш як на чверть, макаронні вироби — майже на 23 відсотки, і, як кажуть їх виробники, це далеко не межа. Столичні пекарі вже анонсували наступне переписування цінників, хоча обіцяють, що соціальні сорти воно не зачепить.

Тим часом свято наближається, а разом з ним — і новорічно-різдвяні «націнки» на деякі популярні товари. За словами експертів, ближче до Різдва знову здорожчають крупи, які вже на початку грудня порівняно з вереснем додали в ціні від двох до восьми гривень за кілограм.

Тим, хто сподівається поліпшити настрій за допомогою міцних напоїв, краще придбати їх заздалегідь. Продавці імпортного алкоголю теж прогнозують його здорожчання — в разі подальшої девальвації гривні. Така само доля може спіткати й вітчизняний продукт. Нагадаємо, що група парламентаріїв виступила з ініціативою підняти акцизи на «товари для шкідливих звичок». Тим часом з початку року ціни на алкоголь та тютюнові вироби в столиці вже здорожчали на 23,9 відсотка.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути