За підрахунками економістів, за останній рік через різке падіння гривні і ріст цін українці «збідніли» майже удвічі. Понад те, сьогодні майже вся зарплата йде лише на їжу – на інше грошей не вистачає. Європейці ж витрачають на продукти третину своїх доходів.
Про це йдеться у сюжеті Оксани Щобак аналітично-інформаційної програми «Погляд на тиждень» на телеканалі ZIK.
Як розповів директор одного із супермаркетів Олег Марчак, сьогодні купівельна спроможність українців суттєво знизилася. «Якщо один покупець ще півроку тому купував кілограм мʼяса, то тепер два покупці беруть по 500 грам», – говорить він.
Про економію на продуктах розповідають і самі українці.
«Найбільшу частину доходів зʼїдають квартплата і харчування, – описує ситуацію у своїй сімʼї освітянин, директор школи Валентина Звежинськая. – Тепер, щоб зекономити, добре думаю, які продукти купувати, щоб вдавалося їх комбінувати. Якщо купую мʼясо, то готую його із чимось разом, а не просто смажу чи запікаю».
Тим часом левовій частині пенсіонерів мʼясо взагалі не по кишені: пані Пелагія при пенсії у тисячу гривень просто оминає мʼясні відділи, де свинина – 50-60 грн., телятина – 90 гривень.
«Максимум, що дозволяю собі, коли вже дуже захочеться, – 200 грам якоїсь ковбаски, – зізнається літня жінка. – Здебільшого купую гречку, вівсянку, картоплю».
Багатодітна мама Світлана ще півроку тому під час походу в супермаркет закуповувала продукти на триваліший час. Тепер продукти купує щодня, але тільки найнеобхідніші: сімʼя почала менше споживати м’яса, аби вистачало на каші, які потрібні дітям. Крупи ж подорожчали майже удвічі.
«Гречка зараз вартує 17-19 гривень, але це той продукт, від якого не можемо відмовитися. Це найкраще джерело заліза для малечі», – говорить Світлана, яка виховує пʼятеро дітей.
Справді, за останній тиждень гречка подорожчала від 10 грн. до подекуди 19 гривень за кілограм. За словами економіста Ігоря Остапчука, до такого стрибка ціни призвів великий попит на крупу. Відтак, щоб гречка подешевшала, українці повинні перестати її масово скуповувати.
«Цьогоріч в Україні зібрали близько 60-70 тис. тон гречки – це на 10-20 тис.тон більше, аніж середньорічна потреба споживання. Тому гречки має вистачити», – переконує експерт
На жаль, констатують експерти, перед новорічно-різдвяними святами на українців чекає нова хвиля подорожчання продуктів. Тож радять, зважаючи на ситуацію в країні, не витрачати на свята зайвого.