chrome firefox opera safari iexplorer

На Донеччині і Луганщині — режим надзвичайної ситуації

26 січня 2015 о 18:39

Кабінет Міністрів прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації в Донецькій і Луганській областях. Про це заявив сьогодні на виїзному засіданні уряду Арсеній Яценюк, — передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.

Також, за словами Яценюка, на всій іншій території України вводиться режим підвищеної готовності.

«Прошу не плутати з надзвичайним станом або військовим станом. Такі рішення вводяться парламентом», — сказав він.

Яценюк пояснив, що мета рішень, прийнятих урядом, — повна координація діяльності всіх органів влади для забезпечення безпеки громадян і цивільного захисту населення.

Також, за його словами, Кабмін ухвалив рішення про створення Державної комісії з надзвичайних ситуацій. Очолює комісію прем'єр-міністр, його заступники — віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко та голова Держслужби з питань надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський.

Також урядом прийнято рішення про створення регіональних координаційних центрів з питань надзвичайних ситуацій — це регіональні комісії з питань надзвичайних ситуацій. Такі комісії будуть створені в кожній області під керівництвом глав облдержадміністрацій.

«Завдання для державної комісії і для регіональних комісій — інвентаризація всіх об'єктів цивільного захисту. І зараз уряд видає спеціальне розпорядження, яким отримує Державній службі з питань надзвичайних ситуацій провести перевірку всіх об'єктів цивільного захисту. Друге — це формування єдиного запиту на поставки матеріально-технічних цінностей», — сказав він.

Яценюк попросив місцевих керівників включати в цей перелік лише необхідне. Він зазначив, що в реєстрі таких запитів повинна бути інженерна техніка, матеріально-технічне забезпечення, ліки, продукти. «Для забезпечення ліками я прошу міністра охорони здоров'я разом з Держрезервом проінвентаризувати те, що у нас знаходиться на складах, і подати Кабінетові міністрів невідкладно проект рішення про розбронювання цінностей державного резерву, в тому числі лікарських засобів та медичних препаратів. Після того як Державна служба з питань надзвичайних ситуацій узагальнить запит на медикаменти, я прошу Міністерство охорони здоров'я звернутися до наших західних партнерів і міжнародних організацій з проханням про надання додаткової гуманітарної допомоги у вигляді ліків і медпрепаратів, необхідних при ліквідації надзвичайних ситуацій», — додав він.

Як пояснив міністр юстиції Павло Петренко, режим надзвичайної ситуації введений відповідно до Кодексу цивільного захисту в умовах загрози терористичних актів. Координація дій дозволить забезпечити захист цивільного населення, а також допомога в разі руйнування житла і пошкодження комунікацій.

«Пряма норма закону дозволяє вводити такий режим при наявності певних ознак. Такі ознаки є, тому сьогодні це рішення було прийнято», — сказав Петренко. Він підкреслив, що це не питання введення воєнного стану або надзвичайного стану, які приймаються парламентом. Прийняте сьогодні урядом рішення затвердження парламентом не вимагає.

Нагадаємо, за останній тиждень терористи і російські війська істотно посилили військову агресію в зоні АТО. Бандити щодня обстрілюють з Градів позиції української армії і мирні населені пункти.

За минулу добу від обстрілів терористів загинули сім українських військових. Ще 24 силовика отримали поранення. Тим часом в полоні у проросійських терористів знаходяться 184 українських військовослужбовців. У госпіталях і лікувальних закладах перебувають 309 військовослужбовців, з них 19 — тяжкопоранені.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути