chrome firefox opera safari iexplorer

Роз’яснення щодо нових податків на нерухомість і пенсії

09 січня 2015 о 12:50

Зміни до податкового законодавства, які наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила водночас із Держбюджетом-2015, торкнуться не лише дуже заможних, а й багатьох громадян із середніми статками, пише «Голос України».

У Кабінеті Міністрів розтлумачили деякі зміни у сфері оподаткування — зокрема, щодо податку на нерухомість, на високі пенсії та на спадщину. Заступник міністра фінансів Денис Фудашкін на брифінгу в Будинку уряду 6 січня пояснив, що розмір ставки податку на нерухомість встановлюватимуть виключно місцеві громади.

Адже Верховна Рада, за словами урядовця, встановила не ставки оподаткування нерухомості, а виключно верхню межу оподаткування — 2% від мінімальної заробітної плати, або 24 гривні. Тобто місцеві громади можуть встановлювати ставку податку на нерухомість від нуля до 24 гривень.

«Фактично Верховною Радою передано всі повноваження по встановленню ставок, в залежності від типів об’єктів, від зон розташування, від зональності, виключно в повноваження місцевих громад, — наголосив Д. Фудашкін. — Саме місцеві громади приймають рішення: потрібен їм податок на нерухомість чи ні, яка ставка такого податку буде застосовуватися. Кошти від сплати цього податку залишатимуть у місцевих бюджетах та спрямовуватимуть на вирішення нагальних проблем: ремонт шкіл, будівництво доріг тощо».

Законодавець визначив, що не підлягають оподаткуванню квартири загальною площею до 60 кв. м та будинки — до 120 кв. м. Тобто, пояснив Д. Фудашкін, оподатковуватиметься лише площа, яка перевищує цю межу. Оподатковується загальна площа квартири. Податок сплачується раз на рік.

Приміром, якщо квартира — 65 кв. м, то податок сплачуватиметься лише за 5 кв. м, якщо квартира — 80 кв. м — податок сплачуватиметься за 20 кв. м. До того ж місцеві громади можуть збільшити пільгову неоподатковувану межу для об’єктів. Скажімо, місцева громада на сесії може прийняти рішення про неоподаткування квартир до 70 кв. м тощо. За розрахунками уряду, середня площа всіх квартир в Україні — 56,6 кв. м. Отже, запевняють у Кабінеті Міністрів, більшість об’єктів нерухомості не підпадатиме під оподаткування.

Щодо оподаткування пенсій, заступник міністра фінансів роз’яснив: у разі отримання пенсії понад 3654 гривні, оподатковуватиметься не вся пенсія, а лише сума перевищення понад 3654 грн. (у пакеті податкових змін знижено поріг для оподаткування пенсій — з 10 тисяч гривень до трьох мінімальних заробітних плат, на сьогодні це 3654 гривні).

«Оподаткуванню підлягає виключно сума перевищення, а не сума всієї пенсії», — наголосив Денис Фудашкін. Урядовець пояснив: наприклад, якщо пенсія становить п’ять тисяч гривень, то 3654 грн. не оподатковується, а решта суми — 1 346 грн. — оподатковується ставкою 15 відсотків.

За словами Д. Фудашкіна, оподаткування пенсій стосуватиметься лише 3,3 відсотка всіх пенсіонерів — саме стільки громадян мають пенсію, що перевищує три мінімальні заробітні плати. В Україні на сьогодні середня пенсія становить 1523 грн.

Щодо оподаткування спадщини у Кабміні запевнили: тут жодних змін не відбулося.

Денис Фудашкін наголосив, що чинна система оподаткування спадщини, яка діяла у попередньому році, зберігається і надалі. Тобто при успадкуванні членами сім’ї першого ступеня споріднення (батьки-діти, чоловік-дружина) залишається нульове оподаткування (хоча спочатку в проекті податкових змін пропонувалося обкладати податком спадщину навіть від найближчих родичів, якщо спадщину оцінено у понад мільйон гривень). А в разі успадкування спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, залишається 5-відсоткова ставка, яка діяла й донині.

Утім, зі слів урядовця так і не стало зрозуміло: чи оподатковуватиметься за новим законом спадщина від родичів другого ступеня споріднення (баба-дід, брат-сестра), адже восени Верховна Рада прийняла, а Президент підписав закон про спадщину, який звільняє від оподаткування спадкоємців другої черги.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути