chrome firefox opera safari iexplorer

Єдина україномовна газета в Криму — «Кримська світлиця» не вийшла друком

09 лютого 2015 о 16:50

«Напередодні з друкарні у Києві, де друкується «Кримська світлиця», до редакції в Сімферополь електронною поштою надійшло повідомлення про те, що керівництво розпорядилося нашу газету «не брати до роботи». Жодних попереджень про це від видавця та співзасновників (а це, нагадаємо, Національне газетно-журнальне видавництво, Міністерство культури України та Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка) редакція досі не отримувала», — йдеться в повідомленні редакції.

Київський кореспондент «Кримської світлиці» Микола Владзімірський підтвердив «Телекритиці», що останнє число тижневика не вийшло, але причини йому невідомі — пояснення, на його думку, можуть дати засновники.

Зі слів пана Владзімірського, до цього «Кримська світлиця» виходила регулярно щотижня і в січні були надруковані всі номери. «Газету друкують у Києві, а потім доставляють підпільним шляхом у Крим. Але, на жаль, у цьому році поки не вдалося переправити жодного числа», — розповів пан Владзімірський.

Водночас усі матеріали з неопублікованого останнього числа «Кримської світлиці» доступні на сайті видання. Кількість читачів онлайн-версії тижневика сягає 1200 користувачів на день, розповів пан Владзімірський. Кількість передплатників паперової версії йому невідома.

Головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула працює в Сімферополі. «Телекритика» намагається отримати його коментар.

У Національному газетно-журнальному видавництві «Телекритиці» повідомили, що газета не припинила друкуватися і ніхто не збирається її закривати, а невихід останнього числа пов'язаний з певними фінансовими труднощами. По детальнішу інформацію порадили звертатися до генерального директора видавництва Романа Ратушного.

«Телекритика» намагається отримати коментар Романа Ратушного. Також ми звернулися із запитом до Міністерства культури України.

Нагадаємо, «Кримська світлиця» — це загальнополітичний і літературно-художній тижневик, що видається з 31 грудня 1992 року. Його засновники — Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети «Кримська світлиця»».Видавець — Національне газетно-журнальне видавництво.

«Кримська світлиця» була і є єдиною україномовною газетою в Криму. У червні 2014 року окупаційна кримська влада виселила газету із приміщення. Мережа розповсюдження «Кримсоюздрук» відмовила в поширенні видання в роздріб у кіосках, до того ж газету не внесли в каталог для передплати, тому з другого півріччя зникла можливість її передплати в Криму.

На початку лютого 2015 року уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що в Криму фактично не залишилось україномовних друкованих ЗМІ.

Джерело: telekritika.ua
Розділи: Некатегоризовано

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути