chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра у Києві відкриють кінотеатр виключно українського фільму

25 лютого 2015 о 14:22

У Києві 26 лютого відбудеться презентація кінотеатру українського фільму «Ліра».

Репертуар кінотеатру складатимуть близько 50 вітчизняних стрічок, вироблених в останні роки. Більшість з них створені за фінансової підтримки держави. Це наразі буде перший та єдиний в Україні кінотеатр, що спеціалізуватиметься винятково на українському кіно, повідомляє Zaxid.net.

Ще у січні з ініціативою відкрити такий кінотеатр виступили кінематографісти Дмитро Томашпольський, Мирослав Слабошпицький, Валентин Васянович та інші.

«Пропонуємо іншим містам України наслідувати наш приклад. Фільмами і матеріалами — допоможемо», — написав режисер Дмитро Томашпольський на своїй сторінці у Facebook.

Після презентації кінотеатру «Ліра» відбудеться прем’єра фільму «Люби мене» (Україна-Туреччина). Нагадаємо, що одночасно ця мелодрама вийде і у львівських кінотеатрах.

Організатори планують влаштовувати три чи чотири кіносеанси українcьких картин в тиждень. Перед сеансом планують влаштовувати виступи режисерів, артистів. Щочетверга презентувати публіці ретроспективу класиків українського кіно, яку представлятиме кінокритик, що розповідатиме про того чи іншого майстра. У березні розпочнеться прокат-марафон нового українського кіно.

Кінотеатр «Ліра» був створений в 1913 році. У 1937 році його перейменували в кінотеатр ім.Чапаєва. Спілка кінематографістів України звернулась до київської адміністрації з проханням повернути кінотеатру його історичну назву. Унікальні експонати кінотеатру «Ліра» 1914 надав музей театрального музичного та кіномистецтва України.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути