chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти прогнозують підвищення цін на хліб і овочі вже влітку — удвічі

13 березня 2015 о 10:46

Підготовка до посівної кампанії-2015 розбурхує уяву чиновників і змушує використовувати сильні образи, пише В’ячеслав Писменний у №9 журналу Корреспондент від 6 березня 2015 року.

«Це буде аграрна АТО», — заявив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко під час Всеукраїнського аграрного форуму в кінці лютого. У ролі ворогів – ціни на пальне і добрива, що полетіли слідом за курсом долара. Ще одна асоціація, що віддалено нагадує про події на сході – фермерам, швидше за все, доведеться розраховувати тільки на себе.

Мабуть, вперше в історії незалежної України Уряд не має особливих можливостей спростити життя сільгоспвиробникам. Не доводиться очікувати ні матеріальної, ні адміністративної допомоги у вигляді фіксованих цін на дизпаливо або добрива.

«Зараз продаж добрив заводами і дистриб'юторами припинений. Виробників орієнтують на курс 35 грн за $ 1 і готують перерахунок цін у цьому еквіваленті», — розповів Корреспонденту керівник інформаційної компанії Інфоіндустрія Дмитро Гордійчук.

За словами експерта, внутрішні ціни вже перевищують експортні на 15%. «Через коливання курсу селітра в Україні переоцінена більш ніж на 1.500 грн за 1 т», — каже Гордійчук. На його думку, таким чином хімзаводи розраховують покрити витрати на газ, вартість якого зростає.

Інтриги в підготовку до посівної додає і ситуація на паливному ринку. Директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн зазначає, що ситуацію, що склалася на ринку палива, не можна спрогновувати. Нафтотрейдери не можуть купити валюту для розрахунків через адміністративні нововведень НБУ.

«Регулятор вже фактично на тиждень відсунув трейдерів від валютного ринку, придумуючи все нові приводи. З останнього, наприклад: тепер НБУ вимагає від імпортерів довідки з податкової, що взагалі невластиво цій установі. Отже, паливо не закуповується, ринок активно використовує запаси», — зазначає експерт. Цих запасів, за різними оцінками, вистачить на 10-15 днів за умови, що продажі будуть на плановому рівні.

Ослаблення курсу національної валюти і подорожчання ресурсів змушує фермерів замислюватися і про скорочення площ під овочі так званого борщового набору.

«Вже сьогодні українські виробники стоять перед досить важким вибором – садити овочі чи ні. Стрімка девальвація гривні призвела до різкого зростання цін на насіння, ЗЗР та добрива. Вже зараз ми можемо сказати, що скорочення площ і виробництва очікується щодо всіх овочів борщового набору і картоплі», — каже керівник проекту АПК-Інформ: овочі та фрукти Тетяна Гетьман.

Експерти впевнені, що овочі дорожчатимуть аж до закінчення весни – як з причини девальвації, так і в зв'язку із сезонним фактором. Збільшувати ціни буде і скорочення поставок на ринок.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути