chrome firefox opera safari iexplorer

Що очікувати від урожаю зернових в поточному році?

28 березня 2015 о 12:00

Складна ситуація з доларом, паливом, добривом та ЗЗР відкине Україну назад.
За даними Державної служби статистики України, у 2014 році Україна зібрала майже 63,8 млн т зерна і зернобобових культур, що на 2,4 % більше, ніж у 2013 році.

За прогнозом міжвідомчої робочої групи при Мінекономрозвитку, зерновий експорт з України в 2014/15 МР складе 37,9 млн т, включаючи 12,8 млн т пшениці, 4,2 млн т ячменю і 20,2 млн т кукурудзи.

Рекордний урожай дозволив Україні в 2014 році вийти на друге місце в світі за обсягами експорту зернових після США.
Однак прогнози на 2015/16 МР є далеко не самими втішними. Так, авторитетне американське аналітичне агентство «Informa Economics» у своєму прогнозі повідомляє, що врожай пшениці в Україні складе 21 млн. т, що на 3 млн т менше, ніж торік.

Експерти Інформаційної компанії «ПроАгро» відзначають, що вартість посівних робіт у нинішньому році зросла в 1,5–2,8 рази в порівнянні з минулим роком. Загальна вартість комплексу весняних польових робіт для зернових культур оцінюється в 64,7–67,4 млрд грн.

Девальвація гривні і відсутність достатньої кількості кредитних ресурсів ставлять українських аграріїв у скрутне становище. Крім того, очікується більш низька, ніж в останні роки, врожайність, пов’язана зі значною нестачею коштів, невизначеністю погодних умов, а також економічної та політичної ситуації в країні.

У прогнозах експертів сьогодні не існує однозначної думки щодо врожаю 2015/2016 МР — їх оцінки, як зазначає міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко, варіюються в межах від 52 до 62 млн т.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути