chrome firefox opera safari iexplorer

Три українських проекти в сфері інтерактивної освіти

28 березня 2015 о 14:25

Освітня система в Україні переживає кризу. По-справжньому опанувати спеціальність або добре вивчити предмет українцям найчастіше можуть допомогти безкоштовні онлайн-курси на закордонних освітніх платформах на зразок Coursera і EdX. Сьогодні у таких курсів більше десяти мільйонів слухачів по всьому світу. Щоправда, нерідко навчатися на іноземних платформах, майже виключно англомовних, нашим співвітчизникам заважає мовний бар'єр.

В останній рік в Україні з'явилося кілька проектів, які пропонують онлайн-навчання державною мовою і з урахуванням національної специфіки. Про три таких стартапи Forbes розпитав їх творців.

MOOCology Learning Hubs

Творець: Олександр Татсенко

Олександр Татсенко, творець і керівник успішної IT-компанії, заснував рік тому організацію MOOCology, яка займається популяризацією культури онлайн-освіти в Україні. MOOC − англійська абревіатура, яка розшифровується як massive open online courses, в перекладі: «масові відкриті онлайн-курси».

Першим проектом, запущеним MOOCology, став MOOCology Learning Hubs, який реалізує абсолютно інноваційну для України концепцію змішаного навчання. Так, студенти освітнього хаба слухають певний інтерактивний курс, представлений на закордонній освітній платформі на зразок Coursera і Pluralsight, і раз на тиждень відвідують оффлайн-семінари, де розбирають домашнє завдання і складні для розуміння місця з практикуючим фахівцем.

На думку команди MOOCology, змішане навчання дозволяє усунути багато недоліків онлайн-освіти завдяки адаптації теорії до національних реалій і потреб конкретних учнів.

Програми MOOCology Learning Hubs дають практичні знання та навички для роботи в сфері IT або підприємництва. Цільова аудиторія хабів – початківці-фахівці у відповідній галузі, які хочуть підвищити свою кваліфікацію. На сьогодні відбулися шість хабів у Києві та Дніпропетровську. Компанія збирається розширювати географію проведення курсів.

Тривалість хабу становить від чотирьох до десяти тижнів, залежить від тривалості онлайн-освітньої програми, на основі якої його побудовано. Курси для підприємців розраховані не більше ніж на 20 слухачів, а для програмістів − максимум на 12. Семінари проводяться мовою, яку вибирають студенти. Більшість онлайн-курсів перекладаються на російську або українську мови. «Розробники в будь-якому випадку мають знати англійську мову, хоча б на рівні читання документації», − пояснює Олександр Татсенко.

Всі хаби платні. Наприклад, півторамісячний курс програмування на мові Java коштує 2800 гривень, а навчання на чотиритижневий програмі «Маркетингова стратегія від А до Я. Виведення продукту на ринок» − 4500 гривень.

MOOCology Learning Hubs − комерційний проект. Щоправда, за словами Татсенка, він ще не окупається. Олександр сподівається, що прибуток, який згодом має почати приносити MOOCology Learning Hubs, дозволить команді MOOCology активно займатися некомерційними проектами.

«У листопаді ми провели першу в країні конференцію, присвячену онлайн-освіті, а зараз готуємо до запуску платформу спільноти і руху MOOC в Україні з масою унікального контенту», − ділиться засновник стартапу.

Prometheus

Засновники проекту: Іван Примаченко та Олексій Молчановський

Засновники проекту Prometheus − аспірант-історик КНУ імені Тараса Шевченка Іван Примаченко і викладач факультету інформатики та обчислювальної техніки Київського політеху Олексій Молчановський. У обох в активі не одні прослухані курси на закордонних онлайн-освітніх платформах. Так, Примаченко, чистий гуманітарій, пройшовши відповідний курс на edX, освоїв з нуля програмування. Він же створив перший в країні проект у сфері інтерактивної освіти: в 2013 році Іван, тоді ще студент, запустив «Університет online». Правда, бюрократія в університеті, за словами Примаченка, буквально відразу ж поховала його починання.

Зараз на Prometheus доступні чотири онлайн-курси від викладачів провідних київських вузів: «Фінансовий менеджмент», «Історія України від Другої світової війни до сьогодення», «Основи програмування» та «Розробка і аналіз алгоритмів» − усього за півроку існування платформи на курси зареєструвалося понад 25 000 охочих.

Незабаром стартують курси підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання з точних дисциплін, зараз відкрито реєстрацію ще на сім освітніх програм. Серед яких, наприклад, курс, що розвиває «м'які навички» − «Психологія стресу і способи боротьби з ним». Цикл лекцій «Вступ до бізнес-аналітики» прочитає професор одного з найкращих вищих навчальних закладів світу − Торонтського університету Олександр Романко.

Навчання на Prometheus відбувається за допомогою перегляду відеолекцій та виконання інтерактивних вправ. У кожного курсу є форум, де слухачі програми можуть ставити питання викладачеві або спілкуватися один з одним. Прослухавши курс і успішно здавши всі онлайн-тести, студент отримує сертифікат про проходження програми, підписаний викладачем.

На думку Івана Примаченка, переклад на українську мову програм англомовних онлайн-освітніх проектів приречений на фіаско, оскільки практично неможливо перекласти завдання і форум курсу. Але цінність Prometheus полягає не тільки в тому, що всі курси, розміщені на платформі, складені національною мовою − так, курси на зразок «Історія України від Другої світової війни до сьогодення», розраховані тільки на вітчизняного слухача, ніколи не з'являться на умовній Coursera.

Сьогодні всі курси, представлені на Prometheus, абсолютно безкоштовні. Проект громадський, Іван Примаченко запевняє, що розвиток його комерційної складової в осяжному майбутньому не планується.

За словами творців, поки що в Prometheus була вкладена мало не символічна сума. «Проект існує на аспірантську стипендію і зарплату викладача», − напівжартома пояснює співзасновник стартапу. Над Prometheus працюють шість ентузіастів, ще кілька волонтерів допомагають час від часу.

«Ми чудово розуміємо: для розвитку проекту нам знадобляться суттєві кошти. На даний момент ми орієнтуємося на продаж верифікованих сертифікатів, які будуть засвідчувати особу випускника курсу, гранти, спонсорську допомогу і краудфандінг», − розповідає Іван.

Охочий отримати верифікований сертифікат повинен буде, перед тим як почати проходження курсу, завантажити у свій кабінет на сайті Prometheus скан-копію першої сторінки паспорта. Під час здачі тестів такий слухач має зробити за допомогою підключеної до комп'ютера веб-камери фотографії, на яких чітко видно його обличчя, і завантажити їх у кабінет. Таким чином вдасться уникнути ситуації, коли записалася на курс одна людина, а тест виконала інша.

Іван Примаченко каже, що компанії, які практикують корпоративне навчання своїх співробітників, зацікавлені в переведенні його в онлайн-формат, оскільки це значно зменшить витрати, і вже почали вести переговори з Prometheus.

У творців проекту великі амбіції − за п'ять років на платформі має з'явитися 150 освітніх програм, які будуть розділені на цикли з 10-12 курсів за різними комплексами предметів, найбільш затребуваних у сьогоднішній Україні: IT, бізнес, медицина, психологія, іноземні мови...

Примаченко і Молчановский сподіваються, що в майбутньому курси Prometheus так само, як зараз освітні програми edX в США, будуть інтегровані в навчальний процес вітчизняних університетів.

Олексій Молчановський вважає, що найвдалішим розвитком подій для проекту буде, якщо компанії стануть пропонувати претендентам на посади, так би мовити, в якості тестового завдання, пройти відповідний курс на Prometheus.

EdEra

Творець: Ілля Філіпов

Якщо Іван Примаченко створив перший в Україні онлайн-освітній проект у сфері інтерактивної освіти, то Ілля Філіпов цієї осені запустив першу в країні платформу з онлайн-курсами підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання − EdEra.

Недавній випускник факультету радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем університету КНУ імені Тараса Шевченка Ілля Філіпов розповідає, що третьокурсником він наткнувся в мережі на онлайн-курс Массачусетського технологічного інституту по його спеціальності. Прослухавши цей курс, Ілля знову зацікавився радіофізикою, до якої, здавалося, вже охолов, але вчитися став майже повністю за допомогою проходження програм на онлайн-освітніх платформах − матеріал тут подається куди цікавіше і зрозуміліше, ніж на лекціях у вузі.

Зараз проект охоплює всі предмети, які виносяться на ЗНО (крім хімії): українську мову та літературу, історію України, математику, фізику, біологію, географію. З іноземних мов на EdEra поки що представлено тільки англійську. За словами Іллі, надалі будь-якому предмету буде присвячено чотири курси, кожен з яких буде покривати один або кілька розділів досліджуваної дисципліни. На поточному етапі на платформі з кожного предмета доступний тільки один курс. Є також вступний курс, який знайомить з особливостями освітніх програм EdEra.

Усі навчальні курси розраховані на шість тижнів і становлять собою лекції, що складаються з коротких навчальних відеороликів (вони чергуються з інтерактивними вправами, які потрібно виконати для продовження прослуховування лекції), докладний конспект, домашні завдання та іспити − у середині і в кінці курсу. Виконуючи завдання, тести та проектні роботи, учень заробляє бали. Якщо, прослухавши курс, він набирає певну кількість балів, різну залежно від програми, то отримує сертифікат про успішне закінчення. У кожної освітньої програми є форум, на якому учні можуть ставити питання викладачеві і спілкуватися один з одним.

Курси EdEra, на відміну від програм, розміщених на всіх інших онлайн-освітніх платформах, читаються не викладачами вищої школи або висококласними фахівцями у відповідній галузі знань, а недавніми випускниками вузів і старшокурсниками, які так само, як і сам засновник стартапу, який веде курс із фізики, мають за плечима великий досвід репетиторства зі школярами. Втім, кожен курс рецензується університетським викладачем або шкільним учителем.

Команда проекту, що складається з Іллі та 14 його знайомих, разом із викладачами створює курси − займається, крім іншого, відеозйомкою лекцій, створенням на матеріалі, наданому викладачами, графічних презентацій та ілюстрованих конспектів. Також вона відповідає за технічну підтримку сайту.

Всьому необхідному команда вчиться по ходу справи. Ілля не може без сміху згадати першу спробу створення онлайн-уроку − друг на мобільний телефон знімав, як Філіпов записує на маркерні дошки рішення задачі. Команда EdEra і зараз відкрита для співпраці.

Перші три курси доступні безкоштовно. Реєструючись на інші програми, потрібно заплатити довільну суму від однієї гривні. Ілля вважає, що розуміння того, що за курс заплачені гроші, додатково мотивує учня і сприяє збільшенню батьківського контролю над успішністю дитини. Сумна статистика свідчить: у світі менше 10% зареєстрованих на безкоштовні курси на онлайн-освітніх платформах закінчує їх.

Сьогодні ці умовно платні курси не приносять суттєвого доходу. За словами Філіпова, стартап розвивається тільки на його кошти і гроші ще шести членів команди EdEra. За весь час у проект було вкладено близько $15 000. В основному гроші пішли на придбання техніки та покриття організаційних витрат. «Сервери, сертифікація, оренда маленького офісу, столи, стільці, кілька комп'ютерів, планшети для малювання, реквізит для курсів, різні платні курси для команди, − перераховує Ілля. − Половина апаратури для студії досі позичена у друзів, а в ролі самої студії ми використовуємо другу з двох кімнат в нашому офісі або квартиру когось із друзів». Філіпов розраховує, що в майбутньому проект почне приносити прибуток.

Сьогодні ж команда EdEra трудиться на голому ентузіазмі. Причому багато учасників стартапу пішли з роботи, щоб присвятити себе проекту. Викладачі отримують відсоток від суми, заплаченої учнями за прослуховування курсів, які вони прочитали.

У майбутньому на EdEra розміщуватимуться курси не тільки з підготовки до зовнішнього тестування. Так, Ілля каже, що незабаром на платформі з'являться освітні курси з програмування.

Джерело: Forbes.ua
Розділи: Наукові проекти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути